maandag 13 april 2015

Er gezellig en warmpjes bij zitten

Yes, we kunnen eindelijk buiten zitten. En als het toch te fris is, dan zijn er allerlei mogelijkheden om warm te blijven: vuurkorven, gashaarden en barbecues die voor sfeer en beleving zorgen op terras, evenement of foodfestival.

Stoer

 

De BarrelQ is een griller en een chiller. Het is een barbecue, een vuurkorf, een designmeubel, een buitenkeuken en bijzettafel in één. En nog handig in gebruik ook, want je hoeft niet te bukken. Zie daar de promotietekst van leverancier Kaja. Om het rooster en de bovenste ring mooi te houden, kun je ze voor het barbecuen insmeren met wat zonnebloemolie. Keer het vat na enkele barbecuesessies om, om as en brikettenresten die onderin liggen, eruit te gooien. Je kunt er ook een in fikkie steken, maar dat raadt Kaja af omdat dan de verf in no time loslaat. Je hebt dan een roestige BarrelQ. Op zich ook stoer! Prijs: 149 euro.
Daarnaast heeft Kaja natuurlijk prachtige barbecues en buitenkeukens, bijvoorbeeld van topmerk Boretti of van Jamie Oliver.


Stoompotje

 

Wie culinair wil barbecuen kan de innovatieve barbecue-pot van designer Casper Tolhuisen proberen. De barbecue-pot is een keramieken pot met een tuit, waarin je het eten gaar stooft. Je vult de barbecue-pot met ingrediënten, sluit deze af met bijvoorbeeld een citroen, en zet hem op de barbecue. Er ontstaat dan een soort stoomcabine. Door de rook wordt de smaak van citroen vermengd met het gerecht. De methode is gebaseerd op een traditionele Turkse bereidingswijze.

De inhoud van de pot is 1,3 liter. Casper gebruikt hem voornamelijk voor een bijgerecht bij een barbecue of ander eetfestijn. Zelf kookte hij ermee op Roof Garden Arnhem en Amsterdam Roest. Al geeft de designer toe dat de barbecue-pot nog niet volledig horecaproof is. Bekijk hier een aantal van zijn recepten. Casper produceert zijn innovatie in eigen beheer, en in kleine aantallen. Verkoopprijs 65 euro. De designer is gegrepen door zijn onderwerp. Zo ontwierp hij o.a. de Hot Smoker, de Cold Smoke Pot en de Distillery Machine. Methodes die door de voedingsindustrie niet meer in ons systeem zitten.

Sfeerbrenger


Cosidrum is een nieuwe warmtebron voor op het terras. De gashaard is verkrijgbaar in drie kleuren (groen, zwart en lichtgrijs) en drie formaten (100, 70 en 56 cm). De gasfles wordt  door een gepatenteerd ontwerp in het model zelf geplaatst. Voor een extra luxe uitstraling is een glasset leverbaar om te plaatsen rondom de vlammen. Deze terrasverwarmer zorgt voor sfeer op het terras. Ook als hij niet in gebruik is, ziet hij er aantrekkelijk uit. Door hem in te zetten bij frissere temperaturen is de Cosidrum omzetverhogend; hij zorgt voor extra aanloop en gasten blijven langer zitten. Hij staat stevig en de techniek is mooi weggewerkt. Ook ideaal voor de rookruimte. Een afdekhoes wordt meegeleverd.
Dit product kreeg een nominatie van de Horecava Innovation Award 2015, in de categorie Concepts, Interior & Design. Prijs vanaf 399 euro inclusief btw, exclusief glazen kap van 149 euro.


Rookloos koken 

 

Een buitenkooktoestel dat op hout brandt. Dat is de Envirofit Institutional Cookstove met een capaciteit van 100 liter. Binnen 48 minuten breng je 75 liter water aan de kook of maak je gecontroleerd en met weinig vuur een stoofpot voor de gasten. Dit gewoon op sprokkelhout met 80 procent minder rookontwikkeling, volgens het rocket stove-principe. Het houtverbruik is hierdoor minimaal, terwijl de warmte-afgifte maximaal 30 kW is. Er is dus geen flessengas of stroomaansluiting nodig om de pannen te verhitten. Het kooktoestel is gemakkelijk te reinigen en staat stabiel op elke ondergrond. De volledig geïsoleerde vuurkamer is veilig in gebruik. Deze stove is ontwikkeld voor de professionele markt. Ook qua design past hij op elk horecaterras, evenement, foodfestival of cateringlocatie.

Een variant is de Plancha Stove, ook van Envirofit. Een gietijzeren bakplaat voor buiten. Robert Kattenberg verkocht al verschillende exemplaren in de horeca in Duitsland en één in Frankrijk. Envirofit is een van de merken die hij onder z’n hoede heeft op het platform Grills and Stoves.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten