woensdag 4 maart 2015

Samen worst maken, ja gezellig

Vlnr: Geert, Jiri en Samuel
Het Worstatelier is een mooie naam voor de plek waar worst maken een kunst is. Voor de ruimte waar workshops worst of paté maken gehouden worden, of die af te huren is voor presentaties, lunches, diners of borrels. Het idee en de uitvoering zijn van Brandt & Levie. Locatie: boven de pas geopende eigen slagerij in de Amsterdamse Houthavens.

Brandt & Levie, zo heet de ambachtelijke slagerij annex worstmakerij van Geert van Wersch, Jiri Brandt en Samuel Levie. De vrienden kennen elkaar van het werk in de horeca en catering en delen de  liefde voor goed eten en met name worst. In Italië leerden ze de fijne kneepjes van het worst maken. Nu passen ze die kennis hier in Nederland toe. Na drie jaar een slagerij in het landelijke Baambrugge te hebben gehuurd, werd op 4 november de eerste worst gedraaid op een nieuwe, eigen locatie aan de Archangelkade 9 in Amsterdam. ,,We brengen het ambacht terug naar de stad, op een plek waar iedereen langs kan komen en kan zien hoe de worsten worden gemaakt’’, aldus het driemanschap. Hun gedroogde en verse worsten, paté, hammen, rillets etcetera leveren ze landelijk aan horeca en retail, en ook steeds meer in België.

Maar hun droom was pas compleet met een ruimte om mensen te ontvangen en samen met hen worst te maken. In het najaar van 2014 hielden ze een crowdfunding actie, die maar liefst 63.415 euro opleverde (terwijl het streefbedrag 50.000 euro was). Dat geld  was nodig voor de aanschaf van worststoppers, gehaktmolens, koelingen, een keuken, hakblokken en meubilair.

Inmiddels is ‘de werkplaats’ gereed en is de ‘worstworkshop’ een feit. Alle producten uit de slagerij zullen er behandeld worden, vertelt medewerkster Mirte Engelhard.

,,De deelnemers gaan in kleine groepjes aan de slag. Het vlees malen en mengen met kruiden en specerijen. Iedere groep kan zijn eigen smaak bepalen, van mild tot pittig. Wij zeggen altijd: een worst is niks anders dan een recept in een jasje. Je kunt er alles instoppen. Daarna gaan ze samen de worst maken. Als het werk klaar is dineren of lunchen de deelnemers met elkaar, vergezeld van een goed glas wijn, bier of fris. Iedereen krijgt de zelf gemaakte worst netjes verpakt mee naar huis.’’


Zo'n workshop is leuk voor consumenten, maar ook bijvoorbeeld ook voor koks om hun kennis over het ambacht bij te spijkeren, of voor bedienend personeel om te weten wat er in de keuken gaande is, en om die informatie ook aan de gast over te kunnen dragen. Dat kan ook in de vorm van teambuilding van horecapersoneel.

De data voor de eerste losse inschrijvingen zijn: 21 maart, 2 mei en 6 juni van 11.00 tot 15.30 uur. De kosten: 60 euro per persoon. Groepen zijn op afspraak en betalen 750 euro voor maximaal 10 personen. Extra deelnemers betalen 60 euro tot maximaal 20 personen.

De slagerij van Brandt & Levie wil de lekkerste worst van Nederland maken, maar wel op een manier die goed is voor iedereen in de keten. ,,We zijn erg trots op de samenwerking met vier geweldige varkensboeren met elk een prachtig bedrijf. Alle varkens kunnen naar buiten. De voeding is zoveel mogelijk afkomstig uit eigen productie of de regio. We werken met hele varkens en streven ernaar deze te verwerken van kop tot staart.’’

In januari bracht hun inspirator Carlo Petrini, de president van Slow Food Italië, een bezoek aan het team van Brandt & Levie. En hij zag dat het goed was!

Het team van Brandt & Levie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten