maandag 2 februari 2015

Kleine broodproducten met culinaire mogelijkheden

 
De Laffa en de Ninapita, de Peace Flower en de Brostei. 
Wat hebben deze mini brood-producten met elkaar gemeen? Ze zijn bedoeld om te vullen met iets zoets of hartigs, zijn van grote spelers in de markt én ze werden geïntroduceerd op de Horecava in Amsterdam RAI.
Laffa


De Laffa is het nieuwste product van Nina Bakery: een plat brood volgens origineel Arabisch recept. Het brood wordt traditioneel veel gegeten bij salades. Daarnaast is Laffa heel goed te gebruiken om te vullen, met gebakken kipreepjes of met bospaddestoelen en paprikareepjes. Een gezonde Laffa maak je met frisse groenten en kruidenkaas. Of een zoete vulling met chocoladepasta en volle verse kaas, hazelnoten, druiven, abrikoos en granaatappel. Kortom, je kunt er op snack- en culinairgebied alle kanten mee uit.

Foto: Ton van Vliet/Horecava
,,De reacties op de Horecava waren verrassend goed’’, vertelt Marlies Wolters van Nina Bakery. ,,We hadden een stand in het segment Vers & Puur. Mensen waren blij een kwalitatief plat brood gevonden te hebben, dat ook daadwerkelijk naar brood smaakt. Het is ambachtelijk gebakken in de steenoven, met zuurdesem, maar zonder conserveringsmiddelen en toegevoegde suikers en vetten. De Laffa is er in twee formaten: mini (18 cm) en large (30 cm). Alleen even ontdooien en hij is klaar voor de stoomoven, de oven of de toaster/contactgrill.’’

Cocktailpita


Foto: Ton van Vliet/Horecava
Ook de mini-pita’s ofwel cocktailpita’s van Nina Bakery vonden gretig aftrek bij het beurspubliek. De eveneens in stenen ovens gebakken cocktailpita’s hebben een holte om te vullen. Ideaal voor kleine smakelijke hapjes die geserveerd worden als aperitief, tapas of cocktailhapje. De doorsnede varieert van 6 cm en een gewicht van 8 gram tot de XL Ninapita’s van 18 cm en 200 gram. Gemakkelijk opwarmen in oven of magnetron, en vulklaar. Als koud hapje is op kamertemperatuur ontdooien voldoende.

Marlies Wolters noemt de cocktailpita nog vrij nieuw, ook al bestaat hij al een jaar of vijf. Er zijn een paar groothandels die ermee werken, o.a. Hanos en Sligro. De afnemers zijn horecabedrijven, cateraars, lunchrooms, maar ook pretparken, waaronder de Efteling. In 2010 kreeg Nina Bakery de ‘Star of Maastricht’ uitgereikt tijdens de European Fine Food Fair, met name voor de cocktailpita. In datzelfde jaar was er waardering van de Horeca Expo in Gent in de vorm van een Baanbreker.


Peace Flower


Pidy, een bekende naam en trendsetter in de Belgische horeca, is onder meer bekend van bladerdeegproducten en van producten die kant-en-klaar zijn om te vullen. Het familiebedrijf heeft zijn roots in Ieper, in Vlaanderen. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog lanceerde de firma in 2014 de Peace Flower.


Een bloemvormig koekje of cupje op basis van rode bietensap. De vorm en kleur zijn gebaseerd op de klaproos. Deze bloem tierde welig op de slagvelden en groeide uit tot een symbool ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Het bloemvormige koekje wordt ambachtelijk gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten en bevat geen palmolie. Ideaal voor hartige én zoete creaties. Peace Flower ligt in Nederland in de schappen van o.a. Hanos, Sligro en Zegro. Per verkochte doos doet Pidy een donatie aan Mothers for Peace, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vrouwenrechten, met name voor vrouwen die het slachtoffer zijn van conflicten en geweld.


Brostei

 

Bakkerij Carl Siegert is ook zo’n innovatieve onderneming. Nieuw in het assortiment is de Brostei. Een hol broodje met een stevige basis. Met dit broodbakje is oneindig te variëren bij het ontbijtbuffet, de lunch, het aperitief of de high tea. Qua vulling is niets te gek, alles kan: hartig, zoet en zelfs vloeibaar. Te denken valt aan een vulling van groente, gevogelte, wild, erwten- of pompoensoep of een kaascrème. Er zijn zelfs gebakjes van te maken. Klik hier voor de recepturen.

Brostei is er in twee formaten. In de witte versie zijn zonnebloem- en pompoenpitten verwerkt, aan de bruine is lijnzaad toegevoegd. Na ontdooien hoeft de Brostei slechts twee minuten in een oven van 180ºC en is dan klaar voor gebruik. De grondstoffen die Carl Siegert gebruikt, zijn vrijwel allemaal biologisch. Elk product in het assortiment voert dan ook het EKO-label. ,,We hebben er absoluut vertrouwen in’’, aldus accountmanager Rick van Schaik. ,,Onderscheidend, vernieuwend waren de reacties van de mensen die de Brostei op de Horecava proefden.’’ Levering via de horecagroothandel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten