donderdag 12 februari 2015

Eredivisie Horeca: proosten op het vak
Een boek uitbrengen, en zo vieren dat je bedrijf 25 jaar bestaat. Dat doet horeca-adviseur Ton Lenting. Eredivisie Horeca gaat over verhalen van rasondernemers, die heel veel tips geven. Het zijn inspirerende verhalen uit de praktijk, en het is een ode aan ondernemen in de horeca!


Ton Lenting is ervaringsdeskundige. Zelf exploiteerde hij verschillende horecabedrijven (o.a. café De Stoof en De Goffertboerderij in Nijmegen) en startte in 1990 het bedrijf Lenting en Partners, horecatraining en advies. Ton voerde in de loop der jaren tientallen gesprekken met de ondernemers die hij coachte. Over kansen, uitdagingen en problemen.

Het bevat 25 portretten van toonaangevende horecaondernemers uit heel Nederland. Van vader en zoon Nobel op Ameland (hun café Nobel breidde uit met een hotel en slijterij) tot Barth Hochstenbach van het 37 m2 kleine stadscafé In de Karkol in Maastricht. Van Café De Dijk in Volendam (Danny van Noorden heeft er inmiddels twee zaken bij) tot eetcafé Groothuis in Emmen. Diana en Jan van Es startten twintig jaar geleden met een eetcafé en staan nu zelfs op nummer 1 in de Misset Café Top 100. 

Bij de 25 bedrijven uit de Eredivisie Horeca staan energieke ondernemers aan het roer. Leiding geven ze ieder op hun eigen manier. Na elk interview geven ze waardevolle tips. Deze koplopers op landelijk en/of provinciaal niveau zijn samen goed voor een jaaromzet van zo’n 45 miljoen euro en werkgelegenheid voor honderden medewerkers. Cijfers vormen echter niet de doorslaggevende factor voor de selectie van deze eredivisie. De ondernemers hebben ook een belangrijke plek in de maatschappij. Als strateeg, als bouwer, als pionier, als bestuurder en als mens.

Tussen de verhalen van die ondernemers tref je de verhalen van Lenting zelf. Over de banken, de brouwerijen, de administratieve rompslomp, wel of niet een tweede zaak openen, het alcoholbeleid, de overname van familiebedrijven, het schrijven van persberichten, een overzicht van de belangrijkste trends in de horeca. En noem maar op. Waardevolle informatie van de adviseur ‘over het mooie en moeilijke speelveld van de horeca in Nederland’.

Lenting geeft ook graag z’n eigen mening. Zo twijfelt hij over de betrouwbaarheid van het CBS. De rekenmethodes verschillen nogal en toen hij De Goffertboerderij exploiteerde, kreeg hij een brief met de vraag wat het melkquotum was.

En hij laat zich kritisch uit over ‘Mijn Tent is Top’. ,,Het kijkcijfersucces bracht het merendeel van de ondernemers niet het succes waar ze op hoopten. In een heel korte tijd over de rug van jonge startende ondernemers willen scoren met een tv-programma, vind ik verwerpelijk.’’

De auteur presenteert de uitgave als de voorloper van een nieuwe beweging in horecaland. Wat bedoelt hij daarmee? ,,Dit boek krijgt in 2015 een vervolg in de vorm van een project: met deze 25 ondernemers starten we job rotation op. Ze laten hun leidinggevende bij een ander bedrijf drie tot vijf dagen meelopen. Om de werkwijze te vergelijken, de sfeer te proeven etcetera, om er uiteindelijk hun voordeel mee te doen.’’

Eredivisie Horeca is informatief, onderhoudend en herkenbaar voor iedereen die een horecazaak uitbaat. Ik heb het met plezier gelezen. 239 pagina’s, met een harde kaft eromheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten