maandag 12 januari 2015

Winnaars Horecava Innovation Award 2015

Winnaar, beursmanager Luuk Scholte (l) en voorzitter Hayk Simons
De nieuwe categorie Digital & Social Media levert meteen dé overall winnaar van de Horecava Innovation Award: IBM’s Chef Watson. Bij de Karel de Vos Award gaat zeewier ravioli van Zilte Glorie met de eer strijken. En de publieksprijs is voor de nieuwe snack Bacon Bullets. De uitreiking vond vanochtend plaats tijdens de officiële opening van de Horecava in Amsterdam RAI.

Chef Watson is een zelflerend computerprogramma, ontwikkeld door IBM, dat koks helpt bij het ontdekken en creëren van originele, totaal unieke recepten. De kracht van Watson zit ‘m in het razendsnel creëren van eindeloze combinaties en daar de beste uit te selecteren. Hierdoor ontstaat een speeltuin voor chefs op het gebied van inspiratie en creatie. Een chef-kok weet meestal wel dat twee of drie ingrediënten goed bij elkaar passen, of juist interessant contrasteren. Maar Chef Watson kan zomaar 21 alternatieven geven die op chemisch ‘pairing’ niveau even goed samengaan. Het systeem kan tips geven voor gerechten die obesitas verminderen, die rekening houden met allergieën en culturele achtergronden, met E-nummers of de zoutreductie.

De jury: ,,Chef Watson is genomineerd vanwege het gebruik van nieuwe technieken (big data) om een product te ontwikkelen dat zowel voor de grote chefs van deze wereld (tweesterrenkok Onno Kokmeijer van Ciel Bleu/hotel Okura, die een pilot deed) als voor de kok van het restaurant op de hoek toepasbaar is. Het product is laagdrempelig in gebruik - het is gratis - en biedt veel kansen voor restaurateurs om zich door middel van unieke gerechten te onderscheiden.’’

Daarnaast was Chef Watson ook nog eens genomineerd voor de Karel de Vos Award. De jury daarover: ,,Dit product is een enorme culinaire inspiratiebron. Bijzonder zijn ook de extra data die er standaard bij geleverd worden, zoals footprint calculatie, allergenendeclaratie en tips voor terugdringen van kosten, verspilling en afval.’’

Karel de Vos Award


Winnaar van de Karel de Vos Award is de zeewier ravioli van Zilte Glorie. Dit is panklare ravioli, gevuld met zeewier uit de Noordzee. Een kwalitatief, duurzaam zeewierproduct dat makkelijk valt te implementeren in de horecakeuken.
Zilte Glorie is een product van Pit-foodconcepts Eindhoven in samenwerking met Altoni Pasta uit het Belgische Schoten.

De jury: ,,De acceptatie van zeewier als voedingsmiddel staat hier nog in de kinderschoenen. Zilte groenten zullen echter in de toekomst een belangrijke eiwitbron worden, als de wereldbevolking naar 9 miljard groeit en (zoetwater)landbouwgrond schaars wordt. Innovatieve hoogwaardige zeewierproducten als deze kunnen zorgen voor meer bekendheid en smaakacceptatie bij westerse consumenten.’’

De wisselbokaal van de Karel de Vos Award is een springende vos; de naam van de winnaar wordt erin gegraveerd. De prijs is genoemd naar de in 2012 overleden initiatiefnemer en voorzitter van de innovatiewedstrijd.

Publieksprijs


Bacon Bullets won de Publieksprijs van de Horecava Innovation Award. De nieuwe snack ziet eruit als een kroket, heet een bullet en is gevuld met biologische bacon. Doelgroep: een jonge generatie snackers! Klik hier voor wat ik er een maand geleden over schreef.

Meer informatie over de winnaars en alle genomineerden is tot en met donderdag 15 januari te vinden in het InnovationLAB, hal 1 van de Horecava.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten