maandag 26 januari 2015

De Smaak van Van Gogh

Ede introduceerde op de Horecava De Smaak van Van Gogh en presenteerde onder dit initiatief de Van Gogh Smaakprofielen én vijf nieuwe producten: Het Koekje van Van Gogh, Vincent Bier, Bloesem perensap en appelperensap en de worst Van Gogh's Bourgondiër. De ‘foodgemeente’ haakt daarmee in op 2015, het themajaar Van Gogh. 125 jaar na zijn dood biedt de schilder volop inspiratie aan de horeca!

De Van Gogh Smaakprofielen zijn een leidraad voor chefs, koks en foodproducenten om gerechten en producten te creëren. Er zijn drie smaakprofielen: Herfst & Winter, Lente, en Zomer. Per profiel zijn aan de hand van zijn schilderijen en brieven achttien ingrediënten gekozen die passen bij zijn leven en het seizoen. 


Zo wordt het Smaakprofiel Lente, gebaseerd op de periode 1886-1887, gevolgd door de menusuggestie Lente. Het voorgerecht is op hooi gerookte makreel met zoetzure bietjes en bladsalade. Het hoofdgerecht is gebakken haring met gekleurde wortel, geprakte aardappel en een marmelade van uien (foto). Met als afsluiter van de maaltijd een terrine van citrusfruit met bloesemsorbet.

De Smaakprofielen zijn gepubliceerd in een boekje, gelardeerd met schilderijen van de beroemde schilder. Het boekje wordt landelijk verspreid onder chefs van restaurants, met als doel hen te inspireren in 2015 een Smaak van Van Gogh gerecht of menu op de kaart te zetten. In het kooktheater van Vers & Puur op de Horecava konden belangstellenden al proeven van de gerechtjes, bereid door de bedenkers, onder wie fooddesigner Christian Weij en de koks Guido Buitenhuis en Robert van de Kolk van restaurant Planken Wambuis

Vier bedrijven uit de gemeente Ede ontwikkelden streekproducten: het Koekje van Van Gogh, vervaardigd door Banketbakkerij Mekking. De perensap en appelperensap zijn geproduceerd door Makandra/'s Heeren Loo, het Vincent Bier door De Heidebrouwerij en de worst Van Gogh's Bourgondiër door Ecofields.

De Smaak van Van Gogh is een initiatief van Citymarketing Ede, en wordt ondersteund door het Kröller-Müller Museum, dat de op een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld heeft. Ede wil zich vanaf 2015 op de kaart zetten als proeftuin voor food en epicentrum van kunst en cultuur.  Projectmanager Roel Mostert benadrukt dat De Smaak van Van Gogh een project voor restaurants in héél Nederland is. ,,Het is een mooie marketing en promotie tool voor de horeca. De Smaak van Van Gogh wordt door alle regionale toeristische organisaties omarmd. Naast de vijf producten zijn er tafeldisplays en bestekpochets met het smaaklabel beschikbaar. Aan deelname zijn verder geen kosten verbonden.’’

De op Van Gogh geïnspireerde menu’s staan al op de kaart in het restaurant van het Kröller-Müller Museum. Twee Van der Valk restaurants doen mee (Van der Valk Arnhem en De Cantharel in Apeldoorn), evenals de zes restaurants van de Princess Hotelgroep, De Smaakmakers geheten.
,,Op de Horecava was er veel enthousiasme voor het project. Tal van eetgelegenheden uit het hele land willen mee doen. Veelbelovend’’, aldus Roel Mostert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten