maandag 1 december 2014

Duidelijkheid over allergenen

Op 13 december 2014 gaat de nieuwe Allergenenwet in de Europese Unie in. Horecabedrijven en organisaties die eten of drank bereiden voor consumenten, zijn dan verplicht om allergeneninformatie over onverpakte producten te verstrekken aan gasten.

Allergenen zijn stoffen in voeding die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie. Van de volgende veertien voedselallergenen moet verplicht worden aangegeven of ze voorkomen in het product: glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Foto: Stichting Horeca Onderwijs

De verordening komt in de plaats van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. De eisen komen voor het overgrote deel overeen. Zo zijn de verplichtingen met betrekking tot de lijst van ingrediënten, het vermelden van allergenen, de houdbaarheidsdatum et cetera, al jaren verplicht. Enkele zaken zijn echter nieuw. De grootste verschillen zijn de opvallende vermelding van allergenen in de ingrediëntenlijst (bijvoorbeeld in een kleur gedrukt), de grootte van het lettertype op een etiket en het vermelden van de voedingwaarde.

Naast deze algemene verplichtingen zijn er ook enkele nieuwe specifieke verplichtingen. Zo moet de invriesdatum worden vermeld bij bevroren vlees- en visproducten en dient de term ‘ontdooid’ te worden vermeld, als een product ingevroren is geweest en in ontdooide toestand wordt aangeboden.

De Allergenenwet wordt gecontroleerd door de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Wanneer horecazaken zich hier niet aan houden, riskeren zij een boete. Hoe de NVWA naleving van de regels gaat controleren, is nog niet duidelijk. Maar als een gast geen melding maakt van zijn voedselallergie en toch ziek wordt, en de horecaondernemer kan aantonen dat hij er alles aan gedaan heeft om een goed allergenenbeleid te voeren, dan kan hij niet aansprakelijk gesteld worden.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland ontwikkelde in samenwerking met de NVWA een online training. KHN-leden en hun personeel kunnen deze  e-learning gratis volgen en daarmee hun kennis over allergenen verbeteren. De e-learning is vanaf begin december beschikbaar. Horecamensen hebben tot 1 februari 2015 de tijd om het examen te doen en te halen.

Is de wet voor mensen met een voedselallergie een uitkomst, voor de horeca en catering betekent de Allergenenwet extra werk. Dat geldt voor grote ketens, maar ook voor de kleine bistro met wekelijks wisselende menukaart en voor de shoarmazaak om de hoek. Tal van leveranciers spelen er op in. Daarover volgende week meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten