maandag 3 november 2014

Veel sterrenchefs op beurs Gastronomie

De Jaarbeurs in Utrecht is op 10 en 11 november het toneel van Gastronomie. Het is alweer de vierde editie van dit culinaire vakevenement. De gastronomie in Nederland naar een hoger niveau tillen, dat is de ambitie van de beursorganisatie.

Albert Adrià
Gastronomie met ruim 150 exposanten wordt maandag 10 november om 11.00 uur officieel geopend door niemand minder dan Albert Adrià en Ivo Niehe.

De Spaanse Albert Adrià is samen met zijn broer Ferran wereldberoemd geworden met hun Catalaanse restaurant elBulli, dat meermaals is uitverkozen als beste restaurant ter wereld. Albert Adrià behoort dan ook absoluut tot de culinaire wereldtop. In 2011 sloot elBulli zijn deuren en was het tijd voor iets nieuws. Inmiddels zijn de broers eigenaar van vijf restaurants in het centrum van Barcelona: Tickets, Pakta, 41º, Hoja Santa en Enigma. De eerste vier zijn al open, Enigma gaat in het voorjaar van 2015 van start.

Albert Adrià zal een wervelende presentatie verzorgen om het gloednieuwe concept van Enigma uit te leggen. Dit doet hij samen met zijn chef-kok Olivier Peña en chef bartender Marc Alvarez. Na de demonstratie schuift de Spanjaard aan tafel bij tv-presentator Ivo Niehe, die hem het hemd van het lijf zal vragen. Voor deze exclusieve opening is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Naast Albert Adrià zullen nog meer nationale en internationale chefs het kookpodium van Gastronomie betreden. Uit Nederland zijn dat o.a. sterrenchefs Wilco Berends van De Nederlanden en Han Ji van Han Ting Cuisine. Rogér Rassin van restaurant La Rive in het Amstel Hotel komt samen met zijn sous-chef Keng Vichianrat. Keng won begin dit jaar de Gouden Koksmuts. Niels van den Berg, de jongste SVH Meesterkok van Nederland (32 jaar), verzorgt een demonstratie met bijzondere Japanse groenten. Uit het buitenland komen o.a. de Parijse chef Christophe Schmitt van Le Diane en Sebastién Sanjou van Relais des Moines. Ook zij hebben een Michelinster op hun naam staan. Bas van Kranen van tweesterrenrestaurant De Leuf is aan het werk op het kookpodium van het Franse paviljoen. Hij gaat de uitdaging van de Franse producenten aan om te koken met typisch Franse streekproducten.

Tijdens de beurs zijn drie workshopruimtes continu gevuld met talloze workshops, proeverijen en masterclasses over uiteenlopende onderwerpen. Wijnschrijver Harold Hamersma zal er twee dagen vertellen over Franse wijnen. Paul Fagel geeft een masterclass over Griekse olijfolie en er is een workshop ‘glas proeven’ van vinologe Barbara Verbeek. Zij demonstreert dat elke wijn een ander type glas nodig heeft. Er zijn diverse wijnproeverijen en een wilddemonstratie.
Maandag 10 november wordt er gestreden om de Euro-Toques Young Chef Award.

Organisator van Gastronomie is Gastronext. Dit bedrijf heeft sinds 1 september een nieuwe eigenaar: Wim Wamelink, oud-hotelier van De Dennenhoeve en Veldenbos in Nunspeet. Hij is ook eigenaar van uitgeverij Vizier. Beursmanager is Monique Mennis. ,,We merken dat de beurs populair is in de culinaire wereld. Dat zien we terug in het toenemend aantal bezoekers. Bij de eerste editie in 2011 waren er 3000, in 2013 was dat aantal al gestegen tot 4000. De exposanten zeggen dat het niveau van de bezoekers hoog is. We richten ons dan ook op het midden- en topsegment. Ons motto is food, wine and more. En dat more is beleving. We willen de horecaprofessionals informeren en inspireren.’’

Gastronomie is enkel op uitnodiging te bezoeken en met een uitnodigingscode. Wie het interview met Albert Adrià wil bijwonen, kan zich aanmelden door een mail te sturen naar opening@gastronomie.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten