maandag 24 november 2014

Uit België: innovaties voor bar en keuken

Van zwarte knoflookpuree tot een single malt whisky op basis van bier. Ik heb het over een selectie producten die werden bekroond met een Baanbreker vanwege hun innovatieve karakter. Deze pioniers uit de Belgische horeca zijn deze week te zien op de Horeca Expo in Gent. 


Zwarte knoflookpuree


Met Black Garlic-puree brengt Bresc een trendy product - zwarte knoflook - in een breder bereik van de horeca. Tot nu toe was dit dure product vrijwel alleen beschikbaar als een hele bol of in afzonderlijke teentjes. Deze schepklare puree vermijdt alle verlies of afval. Door zijn umami-smaak kan hij gebruikt worden als een verfijnde zoutvervanger en smaakversterker. De houdbaarheid is langer dan van de hele bol of de teentjes.

Ontsmettende handgrepen

Pure Hold is een hygiëneproduct van ISPC en staat voor handgrepen, waarin een dispenser met alcoholgel is verwerkt. Telkens als een keukenmedewerker een deur opent, spuit de dispenser automatisch een kleine dosis ontsmettende en geurloze alcoholgel op zijn hand. Op deze manier kan hij de handontsmetting nooit vergeten. Er bestaat ook een versie met antibacterieel gecoate handgrepen zonder gel. De handgrepen kunnen op elke trek- en schuifdeur en koelkast worden aangebracht, ook op branddeuren. Dit product zet een verdere stap vooruit in de voedselveiligheid.

IJsblokjesmachine met aanvoerslang

 

Wie op een groot evenement of op een buitenlocatie drankjes met ijsblokjes moet serveren, zal dankbaar zijn voor de Remote Ice Delivery (RIDE) van KdubbelA.
Deze machine maakt ijsblokjes en stuwt ze vervolgens door een aanvoerslang meters verderop, waar de ijsblokjes worden afgetapt. Resultaat: een belangrijke warmte- en lawaaibron op de serveerplaats wordt vermeden. Barmedewerkers hoeven zo ook niet telkens ijsblokjes op een andere locatie te gaan halen; geen tijdsverpilling dus. De aanvoerslang is zowel horizontaal als verticaal te plaatsen, tot een afstand van 23 meter.

Sandwichsaus op basis van groente

 

Hellmann’s Sandwich Sauces van Unilever zijn ontworpen voor horecazaken die broodjes, panini, burgers, wraps en dergelijke aanbieden en zijn bedoeld als een smeuïg en licht alternatief voor mayonaise of cocktailsaus. Ze zijn hoofdzakelijk gemaakt op basis van groenten, zonder additieven of conserveringsmiddelen. Andere kenmerken: laag vetpercentage, zowel koud als warm te gebruiken; beschikbaar in vier smaken. Dit product is te keuren en proeven in Chef’s Place op de Horeca Expo, de ontmoetingsplaats voor topchefs en sommeliers, die alleen toegankelijk is voor een select publiek uit de gastronomie.

Bier gerijpt op gebrand hout


Cornet is het eerste bier van dorpsbrouwerij De Hoorn in Steenhuffel. Deze micro-brouwerij werd door Palm in augustus opnieuw geïnstalleerd. De vakjury van de innovatiewedstrijd vindt dit bier baanbrekend, omdat voor het eerst in de Belgische geschiedenis is geëxperimenteerd met rijping op een mengsel van verschillende types eikenhoutkrullen: natuurhout, licht gebrand, medium gebrand en sterk gebrand eikenhout. Cornet is een blond bier van hoge gisting en wil zich in de markt positioneren als een gastronomisch bier.

Bourbon van moutbeslag

 

Het Anker is niet de eerste Belgische brouwerij die de afgelopen jaren startte met distilleren, maar wel de eerste die heeft geïnvesteerd in een eigen en volwaardige whiskystokerij naar Schots model. Hierdoor heeft de voormalige hoevestokerij De Molenberg in Blaasveld een nieuwe bestemming gekregen. De whisky wordt gedistilleerd uit het zuivere moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel, na rijping in bourbon vaten en daarna in eiken vaten van Het Anker. Het resultaat is een erg verfijnde single malt Gouden Carolus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten