maandag 13 oktober 2014

Passie voor de pure smaak uit Spanje

Olijfgaarden in Cordoba (foto's Saborpuro)
In de picture  twee importeurs die hun liefde voor het Spaanse voedsel in Nederland willen uitdragen. Naast de import van producten organiseert Saborpuro Smaakexpedities voor de horeca en maakt La Tienda zelf empanadas op ambachtelijke wijze.

Saborpuro


Saborpuro levert ambachtelijke Spaanse delicatessen aan (top)restaurants en speciaalzaken. Pure producten van hoge kwaliteit, waarmee de horeca snel en gemakkelijk toch iets bijzonders op tafel kan zetten. Hammen, olijfolie, wilde kruiden, groentemarmelades, turrón (noga van amandelen) en nog veel meer delicatessen.

Turrón in pastavorm
Op de website recepten als een koude komkommersoep of een zalmcarpaccio. In wording is de uitgebreidere receptenlijn Dwars door Spanje. Een samenwerkingsverband tussen Cecile van Berkum en Pascale-Renee Cohen van Business à la Carte.
Eigenaar Cecile van Berkum kwam achttien jaar geleden voor het eerst in Andalusië (in het zuiden) terecht. Ze viel meteen voor het lekkere eten, het prachtige landschap, de no-nonsense mentaliteit en de vriendelijkheid van de Spanjaarden.
,,In 2001 kochten wij in de Alpujarra een finca (boerderij) op een afgelegen plek. De percelen liggen tegen de flanken van de Sierra Nevada en geven een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee.

Arbequina olijven
Sindsdien kwamen we steeds meer authentieke Spaanse delicatessen op het spoor. Die worden hier nog ambachtelijk en met liefde gemaakt. Van onze Spaanse vrienden leerden we proeven en echt van namaak te onderscheiden. Saborpuro, opgericht in 2009, heet ons bedrijf. Pure, echte smaak.’’

Officeel is het bedrijf gevestigd in Maastricht; er is een distributiecentrum en agent John van Veenendaal bezoekt de horecabedrijven en speciaalzaken in het land. Opvallend zijn de Smaakexpedities, die de Limburgse foodie organiseert. Chefkoks en andere horecaprofessionals, mensen van delicatessenwinkels of leden van kookclubs neemt zij mee naar de producenten in Andalusië. Reizen, ontdekken en proeven is de rode draad.

De eerstvolgende staat gepland van 23 tot en met 26 november, waarbij de nadruk ligt op olijfolie. Op het programma staat o.a. de productie van olijfolie, een bezoek aan een proefpanel en hoe de olijfolie in de horeca van Cordoba wordt ingezet. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. De kosten zijn €475,- exclusief vliegticket.

Mensen die al mee zijn geweest, zijn razend enthousiast. Zoals Frans van Meeuwen, eigenaar en uitgever van het blad Passion Holds Impressions, een glossy magazine voor de gastronomie dat o.a. verkrijgbaar is bij Hanos. In de uitgave van september 2014 staat een artikel over de Smaakexpedities.

Frans van Meeuwen: "Je hoort wel eens van die verhalen van dat ene kleine producentje dat ergens in een klein dorpje iets heel speciaals maakt. Cecile van Berkum heeft er haar job van gemaakt om als foodscout dit soort bedrijfjes te vinden. Zij neemt je mee naar al haar geheime adresjes. Bereid je voor op een wat wilde tocht door het zuiden van het Iberisch schiereiland, waarbij je veel kilometers aflegt, soms afspraken niet doorgaan, maar waar je altijd als een rijker mens van terugkeert."     

La Tienda

 

La Tienda Delicatessen biedt een uitgebreid assortiment vis, vlees- en vegetarische tapas, Spaans vloerbrood, empanadilla’s, Spaanse kazen, vleeswaren, hammen en worsten, conserven, olijfolie en andere lekkernijen waar Spanje bekend om staat.

De empanadas worden ambachtelijk gemaakt in de eigen fabriek in Rotterdam. Een empanada is een gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat inpakken of inwikkelen betekent.

Empanadilla (foto's La Tienda)
Eigenaar Marc Larive vertelt waarin zijn product zich onderscheidt. ,,Wij kunnen grovere en rullere vullingen verwerken dan andere aanbieders, omdat wij de productie handmatig doen. Zo kun je veel meer vlees, vis en groenten erin verwerken. Maken we de empanadas bijvoorbeeld met tonijn, dan is tonijn echt het hoofdbestanddeel. Je hapt voornamelijk in de vulling, en niet in het deeg. Onze empanadas bestaan uit 40% deeg en 60% vulling, terwijl machinaal de verhouding net andersom is. Bovendien maken we de vulling op ambachtelijke wijze en gebruiken we nauwelijks smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Zo krijg je een puurder product.‘’

De empanadas zijn er in verschillende gewichten (80, 45 en 25 gram) en met tien verschillende vullingen. De 80 grams exemplaren worden afgebakken aangeleverd, waardoor ze alleen nog in de oven verwarmd hoeven te worden. Ook worden ze in opdracht van horecabedrijven naar hun eigen recept gemaakt.

Hoe is Marc Larive in deze handel terecht gekomen? ,,In 1990 had ik een tapasbar in Den Haag, Limon. Een van de eerste van Nederland. Dat is gaan groeien. Zo zijn we ook catering gaan doen. Rond 2000 begonnen we zelf met de import van producten voor de tapasbar. Olijfolie, ham, kazen en dergelijke uit Spanje. Een keer in de week hield ik een verkoop voor collega’s. Eigenlijk hadden we een soort winkeltje, La Tienda in het Spaans. Zo zijn we op de naam gekomen. In 2003 vroeg een groothandel of we ook tapas wilden produceren. In hetzelfde jaar gingen we van start en in 2007 heb ik mijn twee horecabedrijven afgestoten. Limon en de Italiaanse variant Al Dente Pasta et AntiPasti, allebei op de Denneweg in Den Haag. Sinds dat jaar richten we ons volledig op La Tienda. Sinds mei 2014 hebben we dus onze eigen fabriek in Rotterdam. Naast empanadas maken we ook  zelf tapas en sauzen.’’


Verschillende tapas: Alas de pollo al ajillo (kipvleugeltjes met knoflook), albondigas de carne (gehaktballetjes met tomatensaus), Queso manchego (Spaanse schapenkaas), aceitunas (olijven), alcachofas (gemarineerde artisjokken), ensaladilla (Spaanse salade), patatas en alioli (aardappeltjes met knoflookmayonaise), champinones al ajillo (champignons met knoflook en peterselie). Dit zijn allemaal producten die La Tienda kan produceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten