maandag 15 september 2014

Zin in Gastvrij Rotterdam

Gaat de Horecava in januari 2015 al z’n 59ste jaar in, Gastvrij Rotterdam komt wat dat betreft pas kijken. De tweede editie van de horecavakbeurs is van 22 tot en met 24 september in Ahoy Rotterdam. De programmering is er niet minder om. 


Gastvrijheid, beleving en kwaliteit. Daar draait het om bij de horecavakbeurs ‘die horecaondernemers en –managers met liefde voor het vak en passie voor hun gasten graag verwelkomt’. Ruim 270 exposanten presenteren er hun meest innovatieve producten en oplossingen voor de horeca. Het inspirerende en afwisselende randprogramma bestaat uit debatten, workshops, demonstraties, masterclasses, wedstrijden, jamsessies en proeverijen. Teveel om hier allemaal op te noemen, want als je alles meetelt zijn het er maar liefst 125! Daarvoor kunt u beter een kijkje op de site nemen. Gastvrij Rotterdam aan de hand van vijf steekwoorden.

Duurzaam


Op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen (hosted by Green Leisure) krijgen zo’n 25 leveranciers van verantwoorde, biologische, fairtrade, energiezuinige of anderszins duurzame producten een eigen podium. Daarnaast is de route The Taste of Green ontwikkeld. In de presentatiekeuken zijn duurzame kookdemonstraties te volgen, van o.a. Lisette Kreischer (The Dutch Weed Burger), Robert Siedenburg (Euromast) en Siemen Cox (RotterZwam).
Op dinsdag 23 september wordt de eerste Green Team Award uitgereikt. Van 12 mei tot 30 juni werden de voorrondes gehouden onder de circa 650 Green Key Certificaathouders. De beste teams kwalificeren zich voor de finale tijdens Gastvrij Rotterdam. De finalisten gaan live de strijd aan voor het veroveren van de Green Team Award 2014, onder leiding van een quizmaster.

Wijn


In het WijnPaviljoen (hosted by Perswijn) zijn bijzondere wijnen te proeven. Hier kunt u op zoek gaan naar perfecte wijn-spijs-
combinaties, en laat u zich informeren over de laatste trends op wijngebied. Topgastronomen en wijnprofessionals geven masterclasses en proeverijen. Zoals de masterclass van Johan Reyneke op 23 september van 11.15 tot 12.00 uur. 


Johan Reyneke
Wie geïnteresseerd is in thema’s als duurzaamheid, de toekomst van de aarde, biodynamische landbouw, het maken van de beste wijnen is bij de Zuid-
Afrikaan aan het goede adres. Hij weet zijn publiek te boeien met z'n filosofie dat bij alle interventies van de mens in de natuur nagedacht moet worden welke gevolgen dit heeft voor het evenwicht. Voor Johan is dit een dagelijkse ontdekkingstocht die hij niet in een laboratorium wil maken, maar met zijn handen in de aarde.

Culinair


Wegens succes geprolongeerd: het 140 m² grote KookWeiland 2.0. Topkoks aan het werk, jamsessies, kookdemonstraties, creatieve culinaire presentaties, interactie met het beurspubliek. Het gebeurt allemaal op het KookWeiland. En wie kunnen de bezoekers nu beter inspireren dan de sterrenchefs Mario de Ridder (De Zwetheul), François Geurds (restaurant FG) en topchef/BN’er Herman den Blijker (Las Palmas).

Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven is met diverse presentaties van de partij. Hij is eveneens jurylid van het populaire tv-programma Heel Holland Bakt, en binnenkort verschijnt zijn eerste boek. Presentatrice Ramona van Zweden geeft tekst en uitleg bij alles wat er op het KookWeiland 2.0. gebeurt.

Ander spektakel op culinair gebied is in de Fine Food Village in hal 6. Met workshops van Dutch Cuisine met Niven Kunz, Bas Cloos en Albert Kooy. Drie dagen lang zijn er demonstraties van het Nederlands Patisserie Team, en nog heel veel meer. Culinaire Saisonnier, Pâtisserie & Desserts en Koksgilde Nederland zijn bij de invulling van het culinaire programma betrokken.
Ook de jaarlijkse Keltum Restaurant Prijs wordt uitgereikt. Deze prijs richt zich op restaurants die zijn aangesloten bij Euro-Toques en de doelstellingen van deze vereniging het beste uitdragen. Vanaf 2015 faciliteert Gastvrij Rotterdam de finale van de Young Chef Award, waarvan dit jaar de halve finale in Ahoy plaatsvindt. Chefs onder de 25 jaar nemen het daarbij tegen elkaar op.

Bier


Tijdens Gastvrij Rotterdam wordt proeven met een gericht doel gestimuleerd, zeker als het de productkennis of het inzicht in rendementsverbetering vergroot. Op deze wijze wordt ook bier gepositioneerd in het nieuwe Kenniscentrum voor Bier. Op het programma staan kennissessies rondom zeven speciaalbier-soorten en masterclasses van Hans Glandorf (ABT), Fiona de Lange (Nationale Bierbank), Cees-Jan Adema (Nederlandse Brouwers) en Henri Reuchlin (Bierburo). Verder blindproeverijen, bierlunches en nog veel meer. Alles onder de bezielende leiding van Euro-Toques. Haar missie is bezoekers optimaal laten genieten van de perfecte combinatie van bieren en spijzen.

Goed doel


Na afloop van horecabeurzen hebben exposanten vaak voedsel over zonder dat hier een duidelijke bestemming voor is. Veel producten worden weggegooid, terwijl ze nog prima geschikt zijn voor consumptie. De Voedselbank zamelt na afloop foodrestanten in bij de exposanten. Deze worden verwerkt in de voedselpakketten voor zo’n 7.600 Rotterdamse gezinnen. Op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen vertellen vrijwilligers van de Voedselbank over hun werk, en hoe horecaondernemers kunnen samenwerken en/of een bijdrage kunnen leveren aan hun werk.

Let op: bij een aantal programmaonderdelen is beperkt plek beschikbaar en is inschrijven noodzakelijk. Klik hier voor een overzicht van het volledige programma.

Er is een app ontworpen, die onder het zoekwoord Gastvrij Rotterdam gratis beschikbaar is in de Play Store (Android) en App Store (Apple/iOs). De applicatie bevat een exposantenzoekmachine met bookmarkfunctie, zodat bezoekers een persoonlijke route over de beursvloer kunnen creëeren. De app bevat ook praktische informatie en een up-to-date overzicht van het totale beurs- en workshopprogramma.

En, krijgt u er al zin in? Ik wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten