maandag 29 september 2014

Winnen is prachtig, meedoen ook

Als jurylid houd ik graag een pleidooi voor de Horecava Innovation Award, dé innovatiewedstrijd voor bedrijven die een mooi product of concept voor de horeca op de markt brengen. Winnen is prachtig. Meedoen ook, want alleen al de publiciteit rondom deze wedstrijd doet wonderen.

De verkiezing staat open voor álle bedrijven, en niet alleen voor Horecava-exposanten. Iedereen die in de horeca werkt - ondernemers, koks, kasteleins, gastheren/gastvrouwen - kan ook z’n eigen creatie insturen. Een onafhankelijke jury van ondernemers, deskundigen en vakjournalisten beoordeelt de inzendingen op hun innovatieve karakter. Bijkomende criteria zijn of ze nieuwe kansen bieden om omzet en marges te verhogen, het werken aangenamer of veiliger te maken, of de kwaliteit te verbeteren. Insturen kan tot 30 oktober 2014.

De jury maakt op 18 november de nominaties bekend. Daaruit kiezen de juryleden gezamenlijk de categoriewinnaars en een overall winnaar, die op de eerste dag van de Horecava hun prijs in ontvangst nemen.

Karel de Vos Award 2013 voor Foodiebag
Ook is er een publieksprijs en de Karel de Vos Award, de prijs voor de meest gastgerichte innovatie met een maatschappelijk verantwoord karakter. Deze award is vernoemd naar de in 2012 overleden initiator en voorzitter van de wedstrijd. Alle genomineerden producten, concepten en diensten zijn te zien op het Innovation Lab op de Horecava, die van 12 tot en met 15 januari 2015 wordt gehouden in Amsterdam RAI.

De verkiezing kent vier categorieën: Food & Beverage; Equipment & Services; Concepts, Interior & Design; en Digital & Social Media. Deze laatste categorie is nieuw; hieronder vallen digitale producten, software en internetdiensten. De laatste jaren waren er namelijk steeds meer inzendingen op dit vlak.

De Horecava Innovation Award is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze prijs. Dat blijkt wel uit de reactie van de winnaars. Alex Klein: ,,Onze Flammkuchen won in 2014 in de categorie Food & Beverage. Een betere droomstart kun je je niet wensen. De naamsbekendheid die je gratis krijgt via diverse media is gigantisch. En de boost voor het product is ongekend.’’ Overall winnaar van 2014 was het bordspel Gastologie van Jeanine Sok.


Veertien jaar Horecava Innovation Awards leverde meer succesvolle overall winnaars op, zoals het theeconcept Bloomingteas, Proeven van Kunst van Gerard Gielen, de Doggy anti-wiebeltafel en het tapsysteem Biercarré met bier in dozen. Overigens slaan niet álle winnende producten even goed aan. Zo werd nooit meer iets vernomen van de T-Tip uit 2002, een kartonnen onderzettertje voor natte theezakjes. Subliem in z’n eenvoud!  Ook al is een product nog zo goed, er zijn meer factoren die een rol spelen om uiteindelijk in de horeca door te breken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten