maandag 22 september 2014

Breng de stilte terug in uw hotel

Steeds meer mensen zijn in deze jachtige tijd op zoek naar stilte. Hoe prettig reizen is het niet in de stiltecoupé van de trein. Je vindt dit item ook regelmatig terug in de media. Vorig jaar januari had dagblad Trouw een bijlage over stilte, en schreef BN’er Jan Mulder het boek Doodstil als essay voor de Maand van de Spiritualiteit. Hij schrijft over de wonderschone stilte die hij zich nog herinnert uit zijn jeugd: ‘We gaan voor de fijne stilte, met een zangvogel erbij, een eenmotorig vliegtuigje hoog in de lucht, een boom vol zoemende bijen erbij kan ook.’

Overnacht je in een luxe hotel, kun je de slaap niet vatten door herrie van de buren of de afzuiging van de keuken. Weg nachtrust! Geluidsoverlast blijkt dan ook een van de grootste klachten van hotelgasten. Nu is er het Quiet Room Label, een keurmerk voor stille hotelkamers. Stilte is in.

Het Kenniscentrum Geluidsisolatie ontwikkelde het label met behulp van een speciale meettechniek van het geluid in hotelkamers. Elke oplossing voor geluidsoverlast begint immers met een geluidsmeting. Meten is weten. Hoe minder geluid, hoe hoger de klasse. Klasse 1 staat voor een echt stille kamer. Klasse 2 is al minder stil en klasse 3 is een standaard hotelkamer wat betreft geluid en isolatie. Heel veel hotels zitten in klasse 3. Kan nog net.

Volgens de normen van het Quiet Room Label mag er maximaal 40 decibel aan geluid van buitenaf doordringen, vergelijkbaar met woonkamergeluiden. In klasse 2 maximaal 30 decibel, vergelijkbaar met gefluister. En in klasse 1 is het bijna helemaal stil, en hebben we het over maximaal 20 decibel, vergelijkbaar met een stiltegebied in de natuur. 10 decibel verschil lijkt niet veel, maar 3 decibel meer betekent al een verdubbeling van het geluid.

Lucas Keizer, initiatiefnemer van Quiet Room, licht toe. ,,Opmerkelijk is dat zelfs sommige vier- en vijfsterrenhotels nog niet eens klasse 3 halen. Dat verbaast en verontrust ons enorm. Deze hotels in het topsegment moeten aan veel eisen voldoen om vier of vijf sterren te halen, maar er wordt niet gekeken naar de geluidsoverlast op en rond de kamers. De kamer ligt bijvoorbeeld naast een liftschacht, midden in het uitgaansgebied, boven de keuken of een café.’’

Quiet Room Label maakt inzichtelijk waar de stille cq stillere kamers in een hotel gesitueerd zijn. Het keurmerk geldt niet alleen voor de hotelkamers, maar ook voor de conferentieruimtes, en eigenlijk voor het hele hotel. Volgens Keizer, oorspronkelijk geluidstechnicus van beroep, zijn het vooral zakelijke gasten die op zoek zijn naar stilte en rust, maar ook ouderen. ,,Eigenlijk iedereen wel. Een hotel met een of meerdere echt stille hotelkamers, kan zich daarmee onderscheiden en dat levert een belangrijk concurrentievoordeel op.’’

Sinds januari 2014 is Quiet Room bezig met 47 hotels om het geluid door te meten. Tot nu toe zijn het vooral internationale hotelketens als Golden Tulip/Accor en Swissôtel (o.a. Swissôtel Amsterdam gaat ermee aan de slag). Ook individuele logiesbedrijven kunnen het label krijgen. Enkele kleinere familiehotels hebben zich al aangemeld. Begin 2015 wordt Quiet Hotelroom officieel ingevoerd. 
1495 euro, dat zijn de eenmalige kosten voor een geluidsmeting en de toekenning van het label. Hotels die helemaal nog niet over goed geïsoleerde kamers beschikken, krijgen voor dit bedrag advies voor verbeteringen, en kunnen zo alsnog voor het Quiet Room Label in aanmerking komen.

Nadat de juiste geluidsklasse bepaald is, krijgen de hotels een logo voor hun marketing en  website, en een certificaat voor de receptiebalie. Bovendien zijn ze herkenbaar aan een muurschildje aan de voorgevel.

Volgens Keizer levert deze waardering een hogere positie op bij sites als Booking.com en Tripadvisor, of aandacht op het reisblog TravelNext. De geluidstechnicus is ervan overtuigd dat een groeiende groep reizigers op zoek is naar stilte en rust. ,,In de VS is de quiet hotelroom al steeds belangrijker aan het worden, na de non-smoking room.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten