maandag 14 juli 2014

Do’s & Don’ts: ambacht is het toverwoord

Elk jaar kijk ik uit naar de Do’s & Don'ts van het horeca-
interieur:
wat is helemaal trendy en wat kan absoluut niet meer. Rein Rambaldo van De Horeca Fabriek is de man achter deze lijst. De ontwerper/
trendwatcher heeft recht van spreken; als voormalig horecaondernemer kent hij de branche van binnenuit!Het is een begrip aan het worden, de jaarlijkse lijst van Do’s & Don’ts van de horeca. Een lijst met een gemeende knipoog. Rein Rambaldo heeft met zijn team weer een aantal zaken gespot die niet meer kunnen, te vaak gezien en gebruikt worden. Maar zet ook een top 5 van de absolute musthaves voor een succesvol horecabedrijf anno 2014/2015 op een rijtje. Een leidraad voor het inrichten of restylen van horecagelegenheden. Ambacht is het toverwoord!

Absolute Don’ts


Fietsen aan de muur
We zien het te pas en te onpas. Een nieuwe fiets, een oude fiets, een bakfiets. Het maakt niet uit, als het maar een fiets is. Deze trend is absoluut voorbij. Waarom hangt iemand überhaupt zomaar een fiets op? Uitzondering op deze Don’t zijn de koffiebars die naast koffie ook fietsen verkopen. Dit is voor ons verklaarbaar.

Landelijke witte meubels en interieur-accessoires
Een aantal grote spelers in de markt heeft ons land overspoeld met landelijke witte meubels. Bij horeca met een landelijk interieur zie je direct dat de vrouw des huizes inspraak wilde hebben in de keuze van 'gezellig' meubilair. We hebben op internet inmiddels zo’n 95 outlets geteld die dit verkopen. Tijd om er heel snel afscheid van te nemen.

De Ibiza look, ofwel de gipsy look
Ibiza is hot. Dat zullen we niet ontkennen. Als je deze zomer niet naar Ibiza gaat, schijn je er niet bij te horen. Vinden we allemaal prima. Maar om Ibiza naar Nederland te halen, gaat wat ver. Er is wederom een overkill aan slappe aftreksels van gekleurde kleedjes tot uitbundige kussentjes. Om maar te zwijgen over de boeddha beelden. Die waren al in de Do’s & Don’ts van 2011 prominent als Don’t opgenomen.

Houtblokken als decoratie
Als houtblokken functioneel gebruikt worden, zien wij het als ambacht en dus een prima toevoeging voor het interieur. Maar om houtblokken te etaleren bij een gashaard of zomaar ter decoratie, vinden we een tikkeltje zijn doel voorbij gaan. Dan heb je de boodschap niet goed begrepen. Helaas zien we dit veel in de praktijk. En niet bij de minste bedrijven.

Plastic stoelen
Als iets kil, fragiel, sfeerloos en ongemakkelijk zit, zijn het plastic stoelen. Waarom bedenkt iemand dat?  Vroeger was het verklaarbaar. Je wilde dat je gast zo snel mogelijk weer weg was, zodat het stoeltje weer gebruikt kon worden voor de volgende gast. Maar tegenwoordig wil je je gasten immers vasthouden? Je wilt toch dat ze terugkomen?


Absolute Do’s


Denim & leer
Denim & leer is hot, denim & leer is ambacht en denim & leer is stoer. Het zijn mooie hoogwaardige materialen. Dat straalt stijl uit. Denk vanuit het ambacht: het ambacht is een tijd lang weggeweest. Maar komt keihard terug. Ambacht is hot. Ambacht is liefde. Ambacht kun je overal in herkennen. In je producten, in je interieur en zelfs in je personeel. Of je nu een handgemaakte stoel koopt of een vis bij een goede visleverancier. Iets moet een verhaal vertellen. Storytelling is onmisbaar binnen een succesvol horecaconcept.

Fine dining meets rock & roll
Veel topchefs zien hun omzetten teruglopen. Zien en gezien willen worden in oubollige sterrenrestaurants is niet meer van deze tijd. Zorg ervoor dat de inrichting authentiek en stoer is. Maak gebruik van materialen met een lange levensduur, die na verloop van tijd op authentieke wijze slijten en een eigen verhaal krijgen. Houd het vooral ingetogen. Dat straalt veel meer warmte en karakter uit en dat is nu precies wat voor ons rock & roll in het interieur inhoudt.

Stoffen terrasstoelen
De innovatie van terrasmeubilair gaat razendsnel. We zijn eindelijk verlost van die plastic rotanstoelen en alles wat op plastic lijkt. De uitstraling van het terras is eigenlijk nog belangrijker dan het interieur. Het terras is immers het visitekaartje van het concept. Ziet het terras er goed verzorgd uit dan gaat de gast er al vanuit dat de binnenkant hetzelfde is. In Milaan zijn dit jaar mooie terrasstoelen gepresenteerd van diverse materialen die voelen en eruitzien als stof. Het Belgische merk Tribu is een van de eerste die in Milaan zijn nieuwe buitenstoffen heeft gepresenteerd.

Rariteiten
Met een hightech, futuristisch en een te gestyled interieur ga je de show niet meer maken. De personal touch in je interieur geeft een hoge gunfactor. Geef je zaak karakter. Breng er humor in. Gasten vinden dat leuk en willen graag weten wie de ondernemer is. Het is niet erg om van je hobby te houden (zolang het maar geen fietsen zijn) en daarvoor uit te komen. Laat je gasten zich maar afvragen waarom je bijvoorbeeld in hemelsnaam een kauwgomballen-apparaat midden in je zaak hebt staan. Daar praten je gasten achteraf over en dat is wat ze onthouden en verder vertellen.

Design meets kitsch
De combinatie van verschillende stijlen kan een fantastisch resultaat geven. Ga je voor design, gebruik dan ook design. Koop nooit imitatie. Daar sla je de plank volledig mee mis. Designkenners zien dat gelijk. Een stoel uit de jaren ‘70 is alleen leuk als hij uit de jaren ‘70 komt. Maak je combinaties wel zo, dat het betaalbaar blijft. Doseer en zorg voor balans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten