maandag 16 juni 2014

Pestaurant: insecten als delicatesse

De zomer is goed doorgebroken, en dat betekent dat we dit jaar al veel eerder last van ongedierte hebben. Het bedrijf Rentokil Pest Control vindt het tijd om terug te bijten en wel met een Pestaurant, waar insecten op het menu staan. Een ludieke en smaakvolle promotieactie.

Pestaurant, zo heet het pop-up restaurant van 20 m² waar het publiek op 4 juni de hele dag insecten kon proeven. Een eetgelegenheid geopend van half 10 ’s morgens tot 5 uur ’s middags op Hoog Catharijne in Utrecht, bij ingang Moreelsepark. Waarom? De experts van het ongediertebestrijdingsbedrijf Rentokil vragen op deze manier aandacht voor het bestrijden van insecten.

Ongeveer 1500 mensen durfden het aan om de lekkernijen met insecten (gratis) te proeven. ,,Er waren gasten die alle hapjes wilden uitproberen en ze erg lekker vonden. Dat hadden we absoluut niet verwacht’’, zegt Anneke Wijdekop, marketing medewerker van Rentokil. ,,Want veel mensen griezelen bij de gedachte alleen al om insecten te moeten eten.’’

Het restaurant had een buffet waar iedereen een keuze kon maken om deze aan statafels op te eten. Op het menu stonden o.a. mini-muffins met buffalo-wormen, choco-sprinkhanen, sour cream krekels, bbq-meelwormen. Hapjes die volgens foodexperts in de toekomst heel normaal zullen zijn. Ze zijn rijk aan eiwitten en bevatten veel essentiële aminozuren, vitaminen, mineralen en goede vetten.

Chef-kok Patricia Stevens van Bugalicious, gespecialiseerd in het bereiden van gerechten met insecten, legde uit wat de mensen voorgeschoteld kregen. Zij had een deel van de snacks bereid (o.a. de zoete hapjes, en ook de gebakken sprinkhanen in knoflook-marinade, en op een toastje van zeewier). Als gepromoveerd moleculair bioloog en voedingsdeskundige weet ze er alles van. Haar bedrijf verzorgt ook workshops met insecten en insectenproeverijen.

Insectenkok Patricia Stevens
Peter Timmermans, de entomoloog van Rentokil, gaf in het Pestaurant een toelichting op de trends en ontwikkelingen op het gebied van insectenplagen en de bestrijding in Nederland. Dit jaar hebben we vooral last van mieren, wespen en vliegen. En ook de bedwants is terug in de hotels, en bij de mensen thuis die ze onbewust uit het hotel meenemen. De bestrijding van deze beestjes gebeurt zo milieu- en diervriendelijk als maar kan, met zo min mogelijk schadelijke stoffen.
De meeste telefoontjes van particulieren en bedrijven die bij Rentokil binnenkomen, gaan jaar in-jaar uit over….muizen! Die zijn er namelijk áltijd. Wespen gaan dood als het gaat vriezen; mieren blijven leven, maar trekken zich terug in hun nest als het kouder wordt. Rentokil bestrijdt de mierennesten, maar als je er niks aan laat doen en de koningin in leven blijft, dan heb je het volgende jaar opnieuw last van mieren.

Naast Utrecht waren er op 4 juni ook Pestaurants in België, Brazilië, Australië, Denemarken, Dubai, Frankrijk, Trinidad, Turkije, VS en Groot-Brittannië. Rentokil, oorspronkelijk een Engels bedrijf, heeft vestigingen in al deze landen.

Pestaurant is een mooi initiatief om de drempel om insecten te eten te verlagen. Voor Rentokil is het een promotiestunt. Ik vind het wel een bijzondere tegenstelling: insecten eten omdat ze waardevol voedsel voor ons zijn, en insecten bestrijden omdat wíj er last van hebben.               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten