Het Madammeke en het Borrelheertje, samen vormen ze een mooie aanvulling op de borrelgarnituur in de horeca. Initiatiefnemer Jan Lagrouw noemt zich croquetteur général van de Heeren van Loosdrecht.
Een kroket is een kroket, maar een kroket op stand noemen we een croquette. En die vinden we behalve bij Van Dobben bij de
Heeren van Loosdrecht. Die ‘Heeren’, dat zijn Jan Lagrouw en George Herschbach, de initiatiefnemers. Begin juni introduceerden ze in Loosdrecht en wijde omgeving hun snackassortiment, o.a. bestaande uit het Madammeke en het Borrelheertje. ,,Het is weer eens wat anders om naast gebakken lucht (ik verkoop radioreclame) een product te ontwikkelen, en dit op de markt te brengen. Een product dat je ook kunt bakken, en ook nog eens lekker smaakt’’, vertelt Lagrouw.

Het Madammeke is een zelf bedacht kaasbitterballetje, met pittig belegen Hollandse boerenkaas, verse groene kruiden en blokjes gerookte beenham.

Het Borrelheertje is de naam van een mini-croquette met het gewicht van een bitterbal. En de Heeren, een kleine croquette van 50 gram en de grote Croquette 1830 van 95 gram, vernoemd naar het jaar dat er voor het eerst een recept van croquettes in Nederland verscheen. Ze zijn gemaakt van een romige ragout met 20% blokjes- en draadjesvlees, en omhuld met een knapperige korst van robuuste paneer. De heren beloven het forse vleesgehalte zo te houden.
De croquettes onderscheiden zich door de zuivere bouillon met scharrelrundvlees, een kruidenmelange en verse groenten. Om de smaak te verdiepen, wordt de groentebouillon dubbel getrokken. Het zoutgehalte is laag, minder dan 1%. Met natuurlijke kruiden, o.a. lavas, worden ze hoger op smaak gebracht.
Jan Lagrouw: ,,De productie vindt plaats bij
Zeldenrijk Snacks, een familiebedrijf in Utrecht. Daar weten ze alles van de juiste E-nummers, etikettering, allergenen en transport. De bouillon trekken we zelf; bouillonpoeder komt er dus absoluut niet aan te pas. We hebben hen gezegd: het product moet minimaal wedijveren met de Kwekkeboom Croquette.’’

De croquetteur général gaat persoonlijk langs de horeca om het product onder de aandacht te brengen. Mooi gepresenteerd in een zwart doosje met magneetsluiting, en voorzien van de brochure. ,,Sommige ondernemers gaan meteen aan het frituren. Is ook wel prettig, dan kunnen ze proeven, en hoor je meteen wat ze ervan vinden. Overal waar we komen is men er vooral gecharmeerd van dat er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen in zitten. En dat we pure producten gebruiken, zoals de kaas van het kaasboerderijtje van
Jan en Anneke de Wit uit Harmelen.’’
De snacks worden inmiddels verkocht bij o.a. eethuys-café De Generaal in Baarn, Maxx Food & Wine in Hilversum, Strand Zuid in Amsterdam en restaurant Porto in Loosdrecht. Als ’t Gooi veroverd is, volgt de rest van Nederland. De verkoop houden de Heeren van Loosdrecht voorlopig in eigen hand.
De Heeren van Loosdrecht aan de plas, rechts Jan Lagrouw. Hoe komt een marketeer/reclamemaker ertoe om zelf snacks op de markt te brengen? Koken is zijn hobby en passie. Zo stelde hij al vijf keer een kookboek samen, samen met adverteerders, reclame- en mediabureaus. De titel:
That sounds good! Delicious Company Food.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten