maandag 10 maart 2014

Vers dankzij frisse nevel

Zó bescheiden is hij, Joop Rustemeijer. En hij heeft nog wel zó’n mooi product, Cool-Spot. Een koelmeubel voor keuken of restaurant. Gerechten blijven vers dankzij een combinatie van koude lucht en fijn verneveld vocht. In 2013 kreeg de uitvinder patent op zijn innovatie.

Joop Rustemeijer ging na de ontwikkeling van Cool-Spot een samenwerking aan met Rosval. Vandaar dat hij op de Horecava in de stand van de Brabantse leverancier van grootkeukenapparatuur te vinden was. Geduldig legde Joop mij de werking uit.

Cool-Spot is een slimme combinatie van koude lucht en vocht, die het perfecte bewaar- en werkklimaat voor versproducten creëert. De zeer schone, gefilterde lucht en nevel komen gescheiden uit een roestvrijstalen uitblaasconsole. Dit bijkomende ‘adiabatisch koeleffect’ is te vergelijken met het frisse gevoel dat je krijgt als vocht op de huid verdampt.

Foto: Ton van Vliet

Het open koelsysteem zorgt ervoor dat het gerecht op temperatuur blijft, niet uitdroogt en niet vochtig wordt. Toastjes en brood bijvoorbeeld blijven krokant en droog, ondanks de frisse nevel.




De fijne dosering zorgt voor nauwelijks zichtbare bevochtiging, zonder condens of druppels, omdat het vocht in de omgeving wordt opgenomen. Het systeem creëert zo een optimaal klimaat met een temperatuur tussen 4º en 7ºC. Ideaal voor een goede presentatie van verse vlees- en visproducten, groente en zuivel. Ze kunnen veel langer onafgedekt blijven staan zonder dat de kwaliteit afneemt. Bovendien is het met Cool-Spot niet meer nodig om een borgingssysteem te hebben; de producten blijven immers al op een temperatuur die onder de 7ºC ligt.

Andere voordelen: tijdbesparing (minder handelingen zoals tussentijds afdekken en wegzetten), energiebesparing (hij koelt alleen de werkplek, niet de hele keuken); en minder afval. Cool-Spot voldoet aan alle HACCP-normen.

Van der Valk Hotel Eindhoven
Behalve dat de voedingsmiddelen veel langer vers blijven, zorgt de nevel tevens voor een show-effect. Bijvoorbeeld bij live cooking of bij een koelbuffetmeubel in een restaurant waar het gemiddeld 24 ºC is. In de professionele keuken is Cool-Spot verkrijgbaar als rvs-meubel. Ideaal voor de mise-en-place.



Is dit koelsysteem al ergens in de horeca te vinden? Jazeker, glimlachte Joop Rustemeijer  lichtelijk trots. Want het zijn niet de minste horecazaken, blijkt uit zijn opsomming.

Aziatisch restaurant Tang Dynasty en Brasserie Bakboord in Almere. Haringspecialist Teun van den Toorn in Bodegraven, die regelmatig tot de top behoort in de AD Haringtest. Verder bij Van der Valk Hotels in Breukelen en Eindhoven. Bij de laatste staat in totaal een 13 meter lang koelwerkblad naast de warme keuken, zonder afscheiding. Inmiddels is de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw van Van der Valk Hotel Uden-Veghel. Ook hier werd een Cool-Spot Pro open koelsysteem geleverd voor de koude kant van het restaurantbuffet.

Benieuwd hoe het eruit ziet? Ga eens kijken bij deze horecabedrijven. Partners van Cool-Spot zijn Rosval, Van Gestel Horeca en KMI Apeldoorn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten