maandag 3 maart 2014

Roggebrood met kattenspek

Taalfouten op de menukaart herken ik altijd onmiddellijk. En ik ben niet de enige. Ilona Stuijt en Priscilla Borgers richtten per 1 januari 2014  het tekst- en communicatiebureau ‘Taal op het menu’ op om juist díe taalfouten te verbeteren.

Versgepest sinaasappelsap of roggebrood met kattenspek. De redacteuren van Taal op het menu signaleerden deze verschrijvingen hoogstpersoonlijk. En Gordon Bleu heeft echt niets met de bekende zanger te maken. ‘Kom nu onze nieuwe menukaart proeven’, dat is een voorbeeld dat je niet meteen als ‘fout’ zult zien. Maar neem je de zin letterlijk, dan begrijpt iedereen dat je echt niet zelf die menukaart gaat opeten.

Er zijn mensen die er een sport van maken om de meest bizarre, grappige of pijnlijke taalfouten op te sporen. Kijk maar eens opTaalvoutjes. Dat deze site enorm populair is, blijkt wel uit het aantal ‘likes’ op de Facebook-pagina Taalvoutjes (begin 2014 maar liefst 340.000). Vaak zijn dat ‘voutjes’ die op menukaarten zijn gespot.
  
Ilona Stuijt (l) en Priscilla Borgers
,,Het is soms lachwekkend wat je tegenkomt’’, vertelt Ilona. ,,Soms staan we ook verbaasd dat ernstige fouten in echt goede restaurants voorkomen, bij bedrijven waar je dat niet zou verwachten. En dat terwijl de presentatie van de gerechten juist begint met de menukaart. De tekst moet professioneel zijn, de juiste sfeer uitstralen en uiteraard correct gespeld zijn. Een goede kok of restaurateur hoeft natuurlijk ook niet te kunnen schrijven. Zij doen waar zij goed in zijn, en wij waar wij goed in zijn. Ieder z’n vak.’’

De twee (eind)redacteuren doen meer dan teksten grammaticaal checken. Ilona en Priscilla hebben een neus voor stijl, spelling en de juiste toon. In een klassiek restaurant verwacht de gast geen populair taalgebruik, en in een hippe beachclub mag het juist allemaal wel lekker los. Het bedrijfje van Ilona en Priscilla verkeert nog in de opstartfase. Wel deden ze al een klusje voor restaurant Lucas Rive in Hoorn. De topkok is zeer tevreden over de samenwerking met de dames, laat hij weten op de website van Taal op het menu.

Een menukaart laten schrijven of redigeren kan al vanaf €59,-. Horecabedrijven kunnen bij het duo ook terecht voor websiteteksten, advertenties of de huisstijl, waarbij ze ook de vormgeving voor hun rekening nemen. Taal op het menu is dus een allround tekst- en communicatiebureau!
Voorbeelden van de site van Taalvoutjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten