maandag 31 maart 2014

Culinaire wandelingen en bijzondere uitjes

Een proeverij bij culinaire hotspots combineren met een frisse wandeling door de stad. Of een bijzonder uitje met een lunch, en na afloop een diner. De horeca laat zien wat ze in huis heeft en haalt zo nieuw publiek binnen. Aandacht voor twee nieuwe initiatieven: Walking Dinner en Culinaire Elfstedentocht. 

Promotionele actie


Arjen Snoeijen en Bertie Klaassen begonnen in januari 2013 met Walking Dinner, een promotionele tool die restaurants aan elkaar koppelt voor een route in een stad die gasten al wandelend afleggen. Per stad doen zes à acht restaurants mee. Elk eetgelegenheid serveert een signature dish en een bijpassend drankje met als doel hun zaak te promoten. Er is ook een thema aan de route te koppelen, bijvoorbeeld kunst of natuur.

Foto's: Walking Dinner
De komende weken staat weer een aantal culinaire wandelingen gepland, waaronder op 6 april in Breda en Nuenen, en op 13 april in Den Bosch. Drie uiteenlopende steden in Brabant. Maar Snoeijen en Klaassen ambiëren een landelijke spreiding van hun concept. In februari werd al een Walking Dinner gehouden in Amsterdam, Sittard en Utrecht. In de hoofdstad voert de route langs culinaire hotspots als sterrestaurant Ron Gastrobar. Deelname varieert van 150 tot 400 mensen per stad.

,,Maximaal twee keer per jaar organiseren we een culinaire wandeling per locatie. Niet vaker, want anders raakt het concept te snel uitgemolken’’, vertelt Arjen Snoeijen. ,,Horecabedrijven kunnen zo laten zien dat ze er zijn. In Eindhoven doet bijvoorbeeld het Pullman hotel mee. De meeste hotels hebben prachtige restaurants. Dat is bij de meerderheid van het publiek, en zelfs bij de inwoners onbekend. Mensen stappen niet zo gauw bij een hotel naar binnen om er een hapje te eten.’’

Volgens Snoeijen is deelname voor de horeca lucratief. ,,Het is een gratis promotionele actie voor hen, die kostendekkend is. De ervaring leert tot nu toe dat als je één fanatieke ondernemer in een stad hebt, die zijn collega’s enthousiast weet te maken, dat we dan snel een Walking Dinner kunnen opzetten.’’

De gasten betalen een bedrag tussen de €45,- en €55,- voor een wandeling met proeverij. Dan zijn ze van 12.00 tot 17.00 uur onder de pannen. De kaarten kopen ze bij de deelnemende horecabedrijven.

Hun achtergrond? Arjen Snoeijen heeft ook een organisatiebureau voor horeca-evenementen en –trainingen, Arjen Organiseert. Compagnon Bertie Klaassen runt eveneens een eenmanszaak: Bert! Projects, een marketing- en salesbureau voor de horeca. Samen hebben ze een v.o.f. voor Walking Dinner.


Friesland beleven

 


Sloepvaren; een clinic fierljeppen; een kaatsclinic; bezoek aan het schaatsmuseum in het pittoreske Hindeloopen, gevolgd door een stadswandeling; met een boot de Noordzee op om van dichtbij zeerobben te spotten; een bezoek aan distilleerderij Sonnema in Bolsward of aan de Weduwe Joustra in Sneek waar ‘de enige echte Beerenburg gemaakt wordt’. Kortom,  Friesland beleven! 


Culinaire Elfstedentocht, zo heet het initiatief van bierbrouwerij Us Heit in Bolsward. De bierbrouwerij bestaat al 28 jaar, maar het proeflokaal en het restaurant, evenals het arrangementenplatform Culinaire Elfstedentocht gingen een jaar geleden van start. ,,We willen bijzondere uitjes aanbieden, waarbij je altijd wel bij een van de steden terechtkomt die op de route van de Elfstedentocht liggen’’, legt gastheer/eigenaar Niels Hoekstra uit.
Elk arrangement is op maat samen te stellen. Een rondleiding in de brouwerij kan uiteraard ook. Us Heit is een klein familiebedrijf dat acht verschillende speciaalbieren brouwt met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Ook wordt er een single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder en een echt koffielikeurtje, Frysk Famke.

Momenteel doen twee horecabedrijven aan Culinaire Elfstedentocht mee: restaurant Sluiszicht in Workum en restaurant/proeflokaal Us Heit. Niels en zijn vader Johan zijn bezig om het aantal restaurants uit te breiden. ,,We stellen wel kwaliteitseisen. Het horecabedrijf moet in ieder geval iets met het Friese streekproduct hebben. De animo van zowel toeristen als groepen is tot nu toe behoorlijk groot, dus eetgelegenheden hebben er wel wat aan om mee te doen’’, aldus Niels Hoekstra.Foto's: Culinaire Elfstedentocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten