maandag 24 maart 2014

Apps voor de hotellerie

Of het nu om de service aan de gast gaat, het opsporen van fraude door gast of personeel of het aanbieden van een roomservicemenu: het kan allemaal geregeld worden via de apps Oaky, Hospol en RoomService.

Wensen van de gast


Met de Oaky-app staat de gast in direct contact met het hotel door wensen, interesses en ervaringen te delen vanaf zijn smartphone of tablet.

In het pre-arrival gedeelte geeft hij z’n interesses aan: welke musea wil hij in de stad bezoeken, in welke sport is hij geïnteresseerd? Een ander onderdeel is er om het verblijf van de gast te customizen: welke drankjes wil hij in de minibar, welke temperatuur op de kamer? Et cetera. Zo kan het logiesbedrijf optimaal op de wensen van de gast inspelen.

Tijdens zijn verblijf, of na afloop geeft de gast z’n oordeel over de voorzieningen. De gasttevredenheid is zo gemakkelijk te meten. Handig voor het hotelmanagement. De feedback en input gebruikt het hotel om de verblijfservaring bij een volgend bezoek te overtreffen. De app zorgt dus voor een win-win situatie voor beide partijen.

De Oaky-app wordt een heel eigen app, met naam, logo en foto van het hotel. Elk logiesbedrijf kan er creatief mee omgaan; kan z’n eigen aanbiedingen doen en alles zelf invoeren. De link naar de gast is geheel gepersonaliseerd. Op elk moment kan hij een upgrade aanvragen, in plaats van eenmalig bij de boeking via de website.

Oaky is een vinding van acht jonge Nederlandse ontwikkelaars, waaronder de initiatiefnemers Tako Paddenburg, Lars Jonker en Erik Tengen. Hun achtergrond is respectievelijk marketing en economie, international business en internationale hotelschool. De web-app kreeg een nominatie voor de Horecava Innovation Award 2014 in de categorie Equipment & Services. Momenteel wordt de app uitgebreid getest. De kosten zijn €99,- per maand, plus €1,- per kamer.

Zwarte lijst


Hospol, zo heet de app die fraude in de horeca tegengaat. Fraude in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen door gasten, maar ook door het eigen personeel. Kortom, een zwarte lijst-app! 

Van diefstal van de inventaris, uitingen van agressie, vernielingen, het bevuilen van kamers, vertrekken zonder te betalen, no-shows bij reserveringen of identiteitsfraude. Het kost de horeca jaarlijks tientallen miljoenen.

Hospol is een geautomatiseerd waarschuwingssysteem voor de horeca, dat antwoord geeft op de vraag of een bepaald persoon ooit ongewenste of zelfs strafbare daden heeft gepleegd in de horeca. Het is, zeg maar, een gecentraliseerde aanpak in de registratie van ongewenste gasten. De zwarte lijst met ‘criminele gasten’ moet worden samengesteld door de hotels zelf.

Een speciale functie helpt om al in de sollicitatieprocedure ondeugdelijk personeel te weren. Via Hospol is een screening uit te voeren die inzage geeft in een eventueel frauduleus verleden van de sollicitant bij een ander deelnemend horecabedrijf.

Binnenkort start een pilot bij enkele gerenommeerde hotels die het systeem gaan gebruiken. Vervolgens wordt de app optimaal doorontwikkeld voor de hele horeca en haar leveranciers  en gaat hij waarschijnlijk per 1 mei de lucht in. Ad van Bussel, directeur van 112Academy, kan u er alles over vertellen. Een korte uitleg van het systeem komt te zijner tijd op www.hospol.nl en www.digitaleopsporing.nl.

112Academy (opleidingen), zusteronderneming van Com-Connect (ict) en Digitale Opsporing (particulier recherchebureau) hebben de app ontwikkeld naar aanleiding van vragen uit de horecabranche. De kosten? Hoteliers kunnen de software aanschaffen voor €250,- en dan gratis de app downloaden. Afhankelijk van de omvang van het hotel, wordt een maandelijks tarief gerekend, oplopend van €10.- tot €50,-.

Roomservice

 

Vrijdag V.O.F. komt met TheRoomServiceApp: een app waarmee hoteliers hun eigen roomservicemenu aan hotelgasten kunnen presenteren.

Behalve roomservice kan de hotelier vrijwel alle secundaire diensten aanbieden om het rendement per gast te optimaliseren; denk aan het reserveren van een tafel in het restaurant voor ontbijt of diner.

Met de app maken hoteliers geheel zelf het assortiment aan. Het is een kwestie van eenmalig de gegevens en foto’s invoeren. Niet veel werk, volgens de initiatiefnemers. Door een unieke code die in de hotelkamer wordt geplaatst, kan de hotelgast op z’n smartphone of tablet het menu direct bekijken en eruit bestellen.

Jeroen Wolthuis en Michiel Pijnacker Hordijk zijn de bedenkers van TheRoomServiceApp, die binnenkort op de markt komt. ,,We verwachten dat hoteliers een grote toename in bestellingen zien dankzij de grafisch aantrekkelijke presentatie van het assortiment en de laag-
drempeligheid van bestellen.’’
De app is geheel 2014 nog gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten