maandag 17 februari 2014

Ei van Columbus voor de horeca

Goud voor Smokey Goodness, zilver voor Kocemba’s Sparkling Tea uit Denemarken en brons voor Frank’s Farm. Niet een volledig Nederlands podium, want de tiende editie van de Columbus Trophy heeft voor het eerst een internationaal tintje.

Jord Althuizen
Jord Althuizen van Smokey Goodness ontving de award tijdens het eerste congres van Food Executive Europe op 3 februari in Maastricht. De winnaar speelt in op de trend van authentiek en gegrild eten, het brengen van beleving, eerlijke en duurzame producten en iets teruggeven aan de wereld. Jord Althuizen werd vorige maand ook al geëerd als Hotello of The Year.

De focus bij de Columbus Trophy ligt niet alleen op het innovatieve product of de service, maar juist ook op de persoon achter het concept. De nummers 1, 2 en 3 zijn dan ook succesvolle en gedreven jonge ondernemers, die actief zijn in de gastvrijheidsindustrie. Dit jaar kwamen meer dan 60 aanmeldingen binnen en werden negen bedrijven genomineerd, waarvan vijf Nederlandse. Juryvoorzitter Robert Melaard is ook organisator van Gastvrij Rotterdam.


Koken op open vuur


Smokey Goodness is het barbecue-en cateringbedrijf van Jord Althuizen en Derk van Westenbrugge. Twee culinaire enthousiastelingen met een voorliefde voor koken op open vuur. De vonk slaat over tijdens een bezoek aan een Amerikaanse barbecuewedstrijd in Colorado. In 2010 springen ze in het diepe. Tijdens het festival Rollende Keukens op de Westergasfabriek in Amsterdam stoken ze de smokers voor het eerst op voor publiek.

Het bedrijf staat voor ambachtelijk bereide producten die de tijd hebben gehad om de beste smaken naar voren te brengen. De smokers, bbq’s en grills zijn gemaakt van duizenden kilo’s staal. Ze ogen grof, maar zijn vernuftig in elkaar gezet. ,,Dat is het voordeel als je ze zelf bouwt, zeggen Jord en Derk. ,,Alles wordt op hout of houtskool gestookt. Alleen zo krijg je de authentieke smaak waar iedereen gek op is.’’


Hun grootste trots is Little Yankee. Een bbq waar niets klein aan is. Ruim 7 meter lang, en een gewicht van 2.350 kilo. Er passen ruim 1.400 kippendijen in, 3 hele varkens en 150 kg spareribs. Handig is de ingebouwde wasbak met kraan, zodat overal schoon en hygiënisch gewerkt kan worden. Kleiner van omvang zijn Meadow Creek TS 120 en de Pig Roaster. Heinz Ugly Drum Smokers zijn tot bbq-smoker omgebouwde olievaten. Ze zijn de ultieme publiekstrekker op evenementen en partijen.

Jord Althuizen, een Bourgondiër in hart en nieren, heeft een tweede bedrijf, Crave Concepts & Communications, waar hij zijn kennis, ervaring en bevlogenheid voor de horeca deelt met andere bedrijven.


Bubbeldrank van thee


Kocemba’s Sparkling Tea uit Denemarken werd
gelanceerd in 2011. Jacob Kocemba creëert een geheel nieuwe drankencategorie. Het is geen wijn, geen bier, geen ijsthee, geen cider. Sparkling Tea is het beste te omschrijven als een bubbeldrank gemaakt van theebladeren, in verschillende varianten en met een laag alcoholpercentage, 4% en 6%, en er is een alcoholvrije versie. De smaak is fris, niet te zoet. De drank wordt uitsluitend gemaakt met natuurlijke ingrediënten, dus zonder smaak- en kleurstoffen.

Zelf werkte Jacob jarenlang in de beste restaurants van Denemarken. Naast z’n baan als restaurantmanager specialiseerde hij zich in wijn en andere dranken.

Hij heeft titels op z’n naam staan als World’s Best Waiter en Nordic Champion of Sommelier. En hij is lid van de Danish Sommelier Association en van de English Court of Master Sommeliers. Een kenner dus!

De Deen is nog op zoek naar een horecagroothandel die het product in Nederland op de markt wil brengen!Beleef de geiten


Frank Brinkhaus en Anita Docters van Leeuwen hebben in 2011 samen Frank's Farm opgericht. De gepassioneerde ondernemers leerden elkaar in 2010 kennen via het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw. Sindsdien zijn ze samen dolgelukkig op de authentieke en innovatieve geitenhouderij in het Limburgse Heythuysen.
Hun motto: Beleef de geiten!

2,5 jaar geleden begon het stel met nieuwe producten voor horeca en retail. Uiteraard geitenkaas, alleen harde. Hun geitenlamsvlees is o.a. te proeven bij Kasteeltje Hattem in Roermond. En samen met Meesterkok Eric Swaghoven van restaurant Valuas in Venlo zijn kroketten en bitterballen van het geitenlamsvlees gemaakt.

Violatta is een product dat Frank en Anita zelf ontwikkeld hebben. Ze zijn er supertrots op, en willen de drank dan ook landelijk introduceren. Het gaat om een liquorette (14%) op basis van geitenmelk met een vleugje Limburgs blauwe bessensap. Koud serveren! Lekker, in de zomer op het terras, bij het dessert of bij chocolade. De smaak? Die is zoet, maar wel fris. Violatta geeft een vol mondgevoel en een lange fruitige nasmaak.

Het licht-violetkleurige drankje is gebotteld bij Toorank in Zevenaar, en wordt verkocht via de horecagroothandel, slijter en streekwinkel. Of rechtstreeks aan het horecabedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten