maandag 24 februari 2014

De eierbal: authentieke snack voor héél Nederland

Geproefd op HorecaEvenTT in Assen: de eierbal. Héérlijk. Al decennia een klassieker in het noorden van het land, maar onbekend in de rest van Nederland. Hoewel, in het zuiden hebben ze het friet-ei. 

De eierbal is een frituursnack bestaande uit een hardgekookt ei met daaromheen een laagje kruidige ragout, omhuld door een paneerlaag. Als je als cafetaria in Groningen de eierbal niet in het assortiment hebt, kost je dat geheid 20 procent van de omzet, aldus Hans Renkema van HNG-Food op HorecaEvenTT.

Net als ik smult ook het publiek dat langs zijn stand loopt van de stukjes eierbal. Want zo’n bal, die serveer je niet in zijn geheel, maar snijd je in stukjes. Tenminste op feesten en partijen. Cafetaria’s verkopen hem in zijn geheel. In Groningen Stad schijnt de eierbal onder studenten favoriet te zijn, en dan is-tie ook nog eens 100% vegetarisch.

Eierballen kunnen alleen gekoeld bewaard worden. Invriezen is niet mogelijk, omdat het eiwit kapot vriest. De houdbaarheid is daarom beperkt, drie tot zes dagen. Hans Renkema trok er een paar jaar voor uit om een langer houdbare versie te ontwikkelen. Uiteindelijk weet hij de houdbaarheid tot veertien dagen na productie op te rekken. In december 2010 is het zover en start de uitlevering op kleine schaal.

Foto's: Ton van Vliet
De lange houdbaarheid is mede te danken aan de verpakking onder een beschermende atmosfeer, in drie compartimenten. Dus bacterievrij. De compartimenten zijn voor het gemak, zodat je slechts één deel hoeft te openen, waardoor de rest op de THT-datum blijft staan. Renkema: ,,Afnemers betalen 10 cent meer per eierbal, maar ze gooien niks meer weg omdat de houdbaarheid langer is.’’

De smaak omschrijft hij als een ‘licht pittige, milde kerriesmaak’. ,,Een toegankelijke smaak, die afwijkt van de oorspronkelijke en gangbare smaak die de noorderlingen kennen. Die is zwaarder, en er zit onder andere kruidnagel in.’’

Zijn ambitie: landelijke dekking, en het liefst internationaal. Hij overweegt een compleet andere smaak (een pittige voor het uitgaansleven) en een ovenvariant op de markt te brengen. In ieder geval zijn het hectische tijden voor de ondernemer uit Sappemeer. In december 2013 nam hij Leegstra Snacks over en is daarmee naar eigen zeggen de grootste eierballenproducent van Nederland. De productie is gestegen van 100.000 tot 350.000 stuks per jaar. De merknaam die hij aan het product geeft is Van Genieten. Uiteraard werkt Hans Renkema met scharreleieren.

Om meer consumenten met de eierbal kennis te laten maken, is er een kleinverpakking van drie stuks à 125 gram. Binnenkort leverbaar bij de Makro in Groningen en Leeuwarden. Verder doet Renkema zaken met VHC ActiFood in Oosterwolde en met DeliXL. Nu wil hij ook de overige horecagroothandels in Nederland voor zijn product enthousiast maken. ,,We hebben nooit aan de weg getimmerd. Maar nu gaan we er helemaal voor.''

In Limburg zal de snack niet onbekend zijn. Want wat de eierbal voor het noorden van het land is, is het friet-ei voor het zuiden. Een vergelijkbaar product, maar dan met een half ei. Het verschilt per verkooppunt wat men onder een friet-ei verstaat. Laan Snacks introduceerde hem in de rest van Nederland. Het friet-ei is dan een in ragout gedrenkt ei, eerst in stukjes gehakt, voor het in een balletje door het paneermeel is gerold.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten