maandag 3 februari 2014

Apps voor de horeca

Apps, je kunt niet meer om ze heen. Ook niet in de horeca. Op de Horecava kreeg ik uitleg over twee nieuwelingen: Cashr en AppThis Horeca. Deze apps ondersteunen de horecaondernemer in zijn bedrijfsvoering.

Simpel gezegd is een app een soort website, maar dan voor smartphones en tablets en met tal van handige functies. Het laten bouwen van een app is meestal erg kostbaar en tijdrovend. Voor veel horecaondernemers een brug te ver. Terwijl een app veel toegevoegde waarde kan bieden voor het horecabedrijf.

Doel van AppThis Horeca is klantenbinding en extra omzet door vaste en nieuwe gasten actief te informeren over acties, nieuws en events. Zo stimuleer je de loyaliteit voor je horecazaak en het herhalingsbezoek.

AppThis Horeca is een platform, waarbij de horecaondernemer zelf z’n app bouwt zonder dat daar technische kennis voor nodig is. ,,Wij leveren de template, zeg maar het stramien. En de horecaondernemer vult hem zelf in z’n eigen omgeving. Anders gezegd, je kunt de app ook zien als een blokkendoos en wij zetten de blokjes klaar’’, legt Andreas Weber op de beursvloer uit. Hij doet dat aan de hand van een reuze smartphone.

Foto's: Ton van Vliet
De blokjes staan voor de meest voorkomende functies: een digitale menukaart, tafelreservering, coupon-acties, klantenkaart, daghap-presentatie of weekmenu. De ondernemer vult dus zelf de app met tekst en foto’s, sfeerbeelden van de zaak of het bedrijfslogo. Allemaal in de eigen huisstijl, want de app is een verlengde van de zaak. Prijswijzigingen zijn meteen door te voeren; ze komen meteen terecht op de app van de gasten.

De app wordt vervolgens via de Apple app-store en Android play-store ter beschikking gesteld, waar hij door gasten gratis is te downloaden. Kosten voor de horecaondernemer: vanaf €9,- per maand en eenmalige aanschaf vanaf €99,-. Er zijn drie prijsmodellen, ieder met z’n eigen kenmerken. De mogelijkheden zijn in ieder geval legio.

Hugo Roelofs, eigenaar van eetcafé De Fusting in Enschede, verstuurt geen nieuwsbrieven meer. Hiervoor gebruikt hij de app. Arno ten Thij, restauranteigenaar van De Tropen, ook in Enschede, zegt steeds meer reserveringen via de app te krijgen.


Arjan Zwarteveen en Andreas Weber zijn de drijvende kracht achter dit jonge bedrijf. Ze hebben jarenlange ervaring met het bedenken, uitwerken en vermarkten van it-concepten.

Horecakassa op tablet of smartphone


Cashr is de eerste app die als complete kassa functioneert en speciaal is ontwikkeld voor de horeca. Dat zegt Reeleezee. De aanbieder van cloud administratiesoftware introduceerde Cashr op de Horecava. 

Met de gratis app kunnen horecaondernemers eenvoudig van iedere moderne smartphone of tablet een kassa maken. ,,Afrekenen met de tablet, dat zie je steeds meer in de horeca’’, zegt Dave de Vos op de beurs. Alle transacties gaan direct de administratie in; je hoeft geen grootboek meer bij te houden.

Zo kun je besparen op accountant of boekhouder. Verder berekent Cashr gemakkelijk de omzet per medewerker, per vestiging, per kassa of per type betaling. Ondernemers krijgen zo realtime inzicht in hun omzet en voorraad. Via directe koppeling met het Online Reeleezee boekhoudprogramma worden de kassabonnen, urenregistratie en facturatie automatisch verwerkt. Cashr rekent zo af met dure kassasystemen voor de horeca.

Ook een handigheid is om alle tafels en stoelen in een plattegrond van de eigen zaak te zetten. Ideaal voor de bediening; klik je op de tafel dan kom je uit bij de rekening van de tafel. Bonnen zijn gemakkelijk te splitsen als mensen aan één tafel allemaal apart willen afrekenen. Omdat je in de cloud werkt, wordt continu een automatische back-up gemaakt. Zo voorkomt Cashr dat er betaalgegevens kwijtraken.

De app is gratis te downloaden. Je gaat pas betalen als je Cashr wilt koppelen aan het Cashr Backoffice-abonnement en je meer dan 20 kassabonnen per maand hebt. Horecaondernemers kunnen Cashr zo gemakkelijk uitproberen. Bij dit online kassasysteem betaal je dus per gebruik. Er zijn backoffice-abonnementen voor 50, 100, 500 of een onbeperkt aantal kassabonnen per maand, voor een maximum van €59,- per maand. Dit bedrag is inclusief gebruik van de helpdesk, service en nieuwe versies. Optioneel kunnen Reeleezee Administratie, Factuur en/of Uren worden toegevoegd aan het Cashr Backoffice-abonnement.


Reeleezee is in 2002 opgericht door Wilko Stronks. Zijn missie: horecaondernemers in staat stellen hun boekhouding, of een groot deel ervan, zelf te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten