maandag 25 november 2013

Mooie momenten voor ambachtelijke bierbrouwer

De Bronckhorster Bieren vallen regelmatig in de prijzen, nationaal en internationaal. Ik heb er enkele geproefd. Het zijn rijke bieren, bieren met karakter. Steve Gammage is trots op wat hij in slechts 3,5 jaar bereikt heeft. En terecht!

Rha is een gehucht aan de IJssel, in het buitengebied van Bronckhorst. Je weet wel, Bronckhorst het kleinste stadje van Nederland en de naamgever van de Bronckhorster Bieren. In Rha wordt bier gebrouwen dat de grote brouwers naar de kroon steekt. Het lekkerste bockbier van ons land komt namelijk uit de koperen ketels van brouwerij Rodenburg, genoemd naar de locatie, boerderij Rodenburg in de middle of nowhere op het Gelderse platteland.

Foto's: Ton van Vliet
IJsselbock is het lekkerste bockbier van Nederland, zo oordeelde een jury van 144 proevers op 19 oktober in brouwerij ’t IJ in Amsterdam. De jaarlijkse blinde bokbierproeverij is een initiatief van twee genootschappen van bierliefhebbers. IJsselbock (7%) heeft een goede balans tussen bitter en zoet en een moutige afdronk. In de categorie Zware Bockbieren behaalde de Bronckhorster Dubbelbock zilver.


Internationaal doet brouwerij Rodenburg het ook uitstekend. Bronckhorster Nightporter (8%) won begin november goud tijdens de Brussels Beer Challenge (net als vorig jaar), een prestigieuze internationele bierwedstrijd. In Luik (dus niet in Brussel) beoordeelde de jury maar liefst 597 bieren uit vijftien landen. In de categorie Export Stout won de Nightporter de gouden medaille. Dit complexe bier wordt omschreven als ‘de verrassing voor zelfs de meest ervaren bierliefhebber’. Het is een traditionele porter met bitterzoete tonen, waarin duidelijk koffie en chocolade te proeven is. Ook ideaal voor gebruik in gerechten.

De Royal Rha IPA kreeg een eervolle vermelding in de categorie English IPA (Indian Pale Ale, staat voor traditioneel extra gehopt bier, een categorie waar ambachtelijke brouwers graag mee experimenteren). Dit bier scoorde brons bij de Japanese Beer Cup 2013 in Tokio en bij de Dublin Craft Beer Cup, eveneens in 2013.

Liefde voor het vak


Het zijn mooie momenten voor bierbrouwer Steve Gammage. De Engelsman woont al 30 jaar in Nederland, werkte jarenlang als restaurateur in kerken. In 2010 ging hij pas van start met brouwerij Rodenburg. Inmiddels staat de teller op negen bieren. De productie stijgt gestaag. 16.000 liter was de oogst van 2010. Die komt dit jaar ruim boven de 70.000 liter uit, en 2014 gaat richting de 100.000 liter.


Hoe verklaart de brouwmeester zo veel succes in zo’n korte tijd? ,,Ik heb een geheel eigen manier van werken. Het voert te ver om dat nu helemaal uit te leggen. Wie er meer over wil weten, nodig ik uit om hier een kijkje te komen nemen. In ieder geval werk ik ambachtelijk, en uitsluitend met natuurlijke ingrediënten en verfijnde hopsoorten. Voor de Royal Rha koos ik voor Amerikaanse hopsoorten vanwege hun fruitige en bloemige karakter. De bieren worden niet gepasteuriseerd en gefilterd. Dan behoud je alle smaakstoffen en proef je optimaal de volle smaak.’’

Steve’s passie voor bier ontstond in de jaren tachtig, toen hij het trappistenbier en andere speciaalbieren ontdekte;  hij bezocht bierfestivals en bierbrouwerijen. In Engeland volgde hij een cursus bierbrouwen bij een vooraanstaand instituut, Brewlab University of Sunderland, en leerde er de technische kant van het vak. ,,De praktijk is echter de beste leerschool. En je moet een bepaalde affiniteit, een gevoel voor de grondstoffen hebben. En natuurlijk liefde voor het vak.’’

Wat is zijn doel? ,,Dat het merk Bronckhorster Bieren een begrip wordt in het Nederlandse bierassortiment, zowel in de horeca als bij de slijters. En ik mik op een stukje export naar Engeland. Druppelsgewijs krijg ik al bestellingen van de Nightporter uit Engeland. Ik ben blij met de feedback uit mijn geboorteland. En er zit een enorme markt in Amerika. In de toekomst wil ik proberen daar ook vaste voet aan de grond te krijgen.’’

Uiteraard zijn de Bronckhorster Bieren aangesloten bij de Alliantie van BierTapperijen. Speciaalbiercafés verkopen het op fust en op fles. Steve: ,,Het product gaat ook richting de gastronomie. Bij de eerste Chefs Revolution in 2012, een culinair evenement van driesterrenkok Jonnie Boer, werden onze bieren geschonken. En ze staan op de kaart bij verschillende restaurants in de Achterhoek.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten