maandag 4 november 2013

Baanbrekers: het beste uit België

Wat zijn de meest innovatieve producten in de Belgische horeca van 2013? Zeker en vast de vijf Innovation Awards, geselecteerd uit de Baanbrekers. Grappige naam. Hij staat voor de genomineerden van de innovatiewedstrijd van de Horeca Expo in Gent (17-21 november). Als jurylid van de soortgelijke wedstrijd bij de Horecava, kijk ik hier elk jaar weer naar uit.

Interior & Design

Winnaar in deze categorie is de terrastafel van One Season. De infraroodverwarming zit ingewerkt in de voet van de ronde tafels. Ze verwarmt de terrasgebruiker en zijn voeten op een veel efficiëntere en aangenamer manier, en gebruikt nauwelijks stroom. Infraroodverwarming verbruikt immers veel minder energie dan gasbranders en is tot 98% efficiënter. Ze stoot ook veel minder CO2 uit. Deze vondst schept ruimte en is veiliger dan verwarming op gas.

Food & Beverages

De deels in België opgekweekte warmwater reuzengarnalen. Na jaren van investeringen komt het bedrijf IBIS, geleid door marinebioloog Guy Poppe, met een belangrijke innovatie voor de vele restaurants die scampi en gamba’s serveren. IBIS voert warmwater reuzengarnalen uit Sri Lanka in wanneer ze 1,5 tot 2 mm groot zijn. De schaaldiertjes worden dan verder in België opgekweekt met alle garanties voor de gezondheid en volgens een duurzame methode. De grootste vernieuwing zit ‘m echter in de smaak. De jury vindt de smaak beter dan die van klassieke kreeften. Dat betekent geen diepvriesscampi meer, want het bedrijf levert de verse reuzengarnalen rechtstreeks uit de kweekbakken aan de horeca. Bovendien kan het bedrijf de schaaldieren opkweken tot de grootte die het restaurant wenst: van het klassieke scampiformaat tot kanjers van 300 gram.

Equipment

De Airblade Tap van Dyson is een waterkraan waarin een sterke handendroger is verwerkt. Uit stangetjes ofwel ‘blades’ aan weerszijden van de kraan stroomt warme lucht met een snelheid van 690 km per uur. De handen zijn droog in 12 seconden. De gebruiker kan zijn handen dus boven de wasbak wassen én drogen in één beweging.

Dit technologische hoogstandje zorgt voor plaats- en kostenbesparing in toiletruimtes, minder water- en papierverbruik. Bovendien geen gedoe meer met papierdispensers en blazers. Distributeur in België is Ava Papierwaren en in Nederland is dat Dyson. (Meer weten? Kijk wat ik er op 21 oktober over schreef).

Concept

Dit jaar zien we een sterk aanbod aan innoverende concepten op de Horeca Expo. De jury kon voor de categorie Concept onmogelijk kiezen uit de volgende twee producten en besliste daarom tot een ex-aequo.

De Frozen Elements van Deleye Products en Didess bewijzen dat convenience de creativiteit van de chef echt in haar waarde laat. Dit gamma van 36 bevroren ‘elementen’ bevat zowel topbereidingen (mousses, crèmes, crémeux, cakejes, koekjes) als vruchten en decoraties. Chefs kunnen ze volgens eigen stijl en inspiratie combineren en verder afwerken tot kwalitatief hoogstaande desserts. Werken met Frozen Elements betekent geen stress in de keuken, en het kostenplaatje gaat niet omhoog. Het product kwam tot stand in samenwerking met Roger van Damme, chef-kok van Het Gebaar in Antwerpen, en in het bezit van een Michelinster.De Tea Fusion by Lipton van Unilever Food Solutions is geen concept voor zelfbediening, maar voor barista’s. Het bestaat uit een theezetapparaat en capsules met losse theeblaadjes in twaalf smaken. Het apparaat zet thee in ongeveer één minuut. De capsule laat de theeblaadjes los en die dwarrelen voor het oog van de gast rond in een cilinder met water op de juiste temperatuur.
Aan het concept is veel onderzoek voorafgegaan om in een zo kort mogelijke tijd het allerbeste uit de theeblaadjes te halen. Door het visueel aantrekkelijke aspect en de constante kwaliteit van de thee kan het theegebeuren in de horecazaak een boost krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten