maandag 11 november 2013

Alain en Richard halen álles uit de koe

Een prachtig kookboek over rundvlees: We love beef. Je voelt de warmte van de koeien en je ruikt het hooi. En de liefde van boeren, slagers en koks voor het vlees spat er vanaf.  De locatie voor de boekpresentatie kon dan ook niet mooier: in een koeienstal.

Runderribstuk in 't hooi
We love beef. Ja, ze zijn dol op rundvlees: de auteurs Alain Caron (culinaire duizendpoot) en Richard van Oostenbrugge (Michelinkok en Best Chef of the Year bij Gault Millau 2014). Hun zeer toegankelijke culinaire boek is overduidelijk geïnspireerd op de ontdekkingstocht van beide chefs door de Engelse landerijen, dorpen en steden. Caron en Van Oostenbrugge waren zeer onder de indruk van wat ze zagen en proefden. ,,We besloten dat het een kookboek moest worden dat verder zou gaan dan biefstuk en burgers.’’

Ze laten dan ook zien hoe veelzijdig en veelomvattend een rund is. Het resultaat: uiteenlopende recepten, van wang tot staart, van borst tot rug. Wat ze niet in de recepten kwijt konden, vertellen ze in het uitgebreide beef-abc, dat binnenkort ook online staat en regelmatig zal worden uitgebreid.

Foto uit het boek.
We love beef is gelardeerd met foto’s van de gerechten, en van de inspiratietour van Richard en Alain in Engeland, waar ze gepassioneerde veeboeren en slagers bezochten, door Londen scharrelden speurend naar rundvlees en daar van alles aantroffen: van een memorabele bagel met pekelvlees in de ochtend, runderlever met uien for lunch, tot de beste steaks van de stad in de avond.

De boekpresentatie vond plaats op 31 oktober in een tot tot pop-up restaurant omgetoverde koeienstal, net buiten Amsterdam, De Stadshoeve in Zunderdorp. De genodigden genoten van gerechten uit het boek tussen grote balen hooi en grazende kalveren. Een sfeervolle ambiance.


Caron: ,,We love beef gaat over back to basics, de natuur, kwaliteit van leven en koken volgens de slow food-principes. De presentatie wilden we geven in een ruimte die dit gevoel weergeeft. We hebben in één middag een geweldige sfeer gecreëerd en een lange tafel voor 50 personen gedekt. Als ik vooraf had geweten dat het zulke enthousiaste reacties zou opwekken, dan had ik de locatie twee maanden gehuurd om er een onvergetelijk ‘We love beef’-pop-up restaurant voor iederéén van te maken.’’


Op de achterflap wordt de uitgave warm aanbevolen door de topkoks Sergio Herman, François Geurds en Herman den Blijker. Het boek telt 168 pagina’s, heeft een hard cover, kost €25,- en is een uitgave van Carrera Culinair. EBLEX, de Engelse export bevorderende organisatie voor runder- en schapenvlees, verleende haar medewerking bij de totstandkoming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten