maandag 28 oktober 2013

Kusthoreca bijeen op Strand- en Terrasbeurs

Terwijl herfstwolken zich samenpakken boven de Noordzee en hoge golven zich stuk slaan op de kust, bereiden strandpaviljoenhouders zich al weer voor op het strandseizoen 2014. Op 12 november vindt de vijfde Strand- en Terrasbeurs plaats op de Visafslag in Scheveningen.


Strandbeurs 2012
Volgens organisatie Strand Nederland wordt het de grootste beurs tot nu toe, met 120 verschillende stands zodat alles wat een horecaondernemer aan de kust nodig heeft, te vinden is. IJs, hippe drankjes, snacks, kassasystemen, meubilair, bedrijfskleding. Noem maar op. Met natuurlijk het nieuwste van het nieuwste.

Alle strandpaviljoenhouders zijn uitgenodigd voor de Strand- en Terrasbeurs, evenals de hele kusthoreca en horecaondernemers uit de omgeving van Den Haag. Verder evenementenbureaus, Rijkswaterstaat, gemeentes en andere overheden. Het geschatte aantal bezoekers ligt tussen de 1.200 en 1.500 personen. Van 13.00 tot 20.00 uur kunnen zij hun licht opsteken bij de deelnemende leveranciers.

Voor wie wil weten wat er aan de kust speelt, is er van 13.30 tot 15.30 uur een informatieve bijeenkomst op de Visafslag. ,,Er zijn plannen om vijf windmolenparken binnen de 12 mijls-zone voor de kust neer te zetten’’, licht woordvoerder Stephan van der Stee toe. ,,Daar zitten we als strandhoreca niet op te wachten. Het is niet mooi. Bovendien vragen we ons af hoe schadelijk dit voor het toerisme zal zijn.’’

Beachclub O in Noordwijk, een van de vele permanente strandpaviljoens. Foto: Ton van Vliet
,,Tweede issue zijn de registergoederen. Het strandpaviljoen is nog steeds een roerend goed, terwijl er onderhand miljoenenpanden geplaatst worden die het hele jaar blijven staan. Daarmee zouden ze andere rechten moeten hebben. Rechten die de juridische status van de strandpaviljoens beschermen. Misschien is het een oplossing ze als registergoederen te benoemen en vast te leggen. Wij van Strand Nederland doen hier onderzoek naar in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland.’’

Is er een trend te bespeuren in de strandhoreca? Van der Stee: ,,We zitten in de professionaliseringsslag. Strandpaviljoens gaan zich specialiseren en staan voor de vraag: worden we een gezinszaak, een restaurant, club of richten we ons op feesten en partijen? Ze maken een keuze. Het voordeel is dat ze een eigen identiteit hebben en voor de gast beter vindbaar zijn. Stel je hebt in Zandvoort 32 zaken die allemaal hetzelfde doen. Daar zit de consument echt niet op te wachten.

Het strandseizoen zit er weer op. Foto: Ton van Vliet
Wat betreft de crisis, helaas merken de paviljoenhouders dit ook. Het aantal feesten en de gemiddelde uitgaven dalen, terwijl de vaste lasten stijgen. Maar het weer is nog altijd de belangrijkste factor voor de exploitatie van een strandpaviljoen. In 2014 wordt het vast schitterend weer’’, besluit Stephan van der Stee optimistisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten