maandag 2 september 2013

Met dubbel doel naar Rotterdam

Gastvrijheid, beleving en kwaliteit. Daar draait ’t om bij iedere professionele horecabeurs. En uiteraard ook op Gastvrij Rotterdam op 22, 23 en 24 september in Ahoy’. De nieuwste horecabeurs heeft een dijk van een programma en geeft daarmee een mooi statement af in een economisch moeilijke tijd.

Gastvrij Rotterdam verwelkomt horecaprofessionals met liefde voor het vak en passie voor hun gasten. De eerste editie vindt plaats in drie beurshallen, waarbij 11.000 m2 beursvloer wordt ingericht. Meer dan 220 exposanten presenteren er hun nieuwste producten en de laatste trends. Het gastronomische randprogramma staat bol van de workshops, masterclasses, jamsessies, wedstrijden, verkiezingen en proeverijen. Bekijk hier het programma van Gastvrij Rotterdam.

,,Ons doel is dat iedere ondernemer of manager naar huis moet kunnen gaan met tien nieuwe ideeën voor zijn eigen bedrijfsvoering. Er is meer dan genoeg aanbod om dat te realiseren.’’ Dat zegt beursmanager Robert Melaard. In het verleden was hij jarenlang beursorganisator bij Horecava en BBB/EFFF. Ervaring genoeg dus om een nieuw evenement op te zetten.

Is er wel behoefte aan een nieuwe horecabeurs in Nederland?
Robert Melaard: ,,Uit onderzoek blijkt dat 42 procent van de horeca in zuidwest Nederland zit. Pak je Noord-Holland erbij, dan zit je op 64 procent. Dat is een gigantisch bereik. De medewerking van de 15 founding partners geeft aan dat er behoefte is aan een horecaplatform in deze regio in deze tijd van het jaar. En alle brancheorganisaties zijn aangehaakt. Inmiddels zitten we op 220 deelnemende bedrijven, waaronder verschillende grote namen. Dat is best veel als je weet dat men eerst de kat uit de boom kijkt bij een nieuwe beurs.’’

,,Het toeval wil dat het World Food Festival op 18 september in Rotterdam van start gaat en tot 27 oktober duurt. Food staat centraal, maar richt zich echt op de consument van de Maasstad. Die consument zal niet Gastvrij Rotterdam bezoeken, maar andersom werkt het wel: als je Gastvrij Rotterdam bezoekt, kun je na afloop de stad in om je onder te dompelen in het aanbod van het World Food Festival. Beursbezoekers hebben zo een dubbel doel om naar Rotterdam te komen.’’

Wat zijn de drie highlights van de beurs?
,,Samen met Perswijn hebben we het Wijnpaviljoen opgetuigd. De top van de wijnwereld komt hier bij elkaar. Bijzonder voor een eerste editie. De basisopzet hebben we zelfs moeten uitbreiden. Ook hebben we een mooi randprogramma met medewerking van tal van toppers, zoals  tweesterrenchefs Erik van Loo en Mario Ridder. Een masterclass door topgastronoom Peter Klosse, Angelique Schmeinck geeft Culinair Mindmappen met Smaakvrienden, Geweldig om met deze mensen een mooi vakinhoudelijk en gastronomisch evenement neer te zetten.

Heel leuk is de samenwerking met Green Leisure in het Smaakt Naar Meer! -Paviljoen. Qua standbouw en look and feel ziet het er bijzonder uit, passend bij de groene en biologische thematiek. Niet alleen hebben we een gevarieerde groep standhouders bij elkaar, ook is er een mooi inhoudelijk programma. Een van de events is de Zeeuwse WereldLunch op 24 september. Een driegangenlunch, samengesteld en gekookt door Corjan Hoogerheide. De chef-kok van In den Struyskelder uit Veere vraagt op een bijzondere manier aandacht voor de verdeling van voedsel in de wereld.

Patissier Robèrt van Beckhoven, te vinden op het Kookweiland.
Tot slot zijn we al een jaar bezig met onze 15 founding partners om het randprogramma vorm te geven. De founding partners zijn grote partijen als Douwe Egberts, Unilever en Deli XL. Dat is een intensieve samenwerking. Nu nog de punten op de i zetten.’’

Wat is je ambitie?
,,De beste regionale beurs van Nederland worden. Dat wil zeggen een kwalitatief hoogwaardige beurs neerzetten. Groeien in kwaliteit, niet persé in kwantiteit. En we willen een vakbeurs met landelijke uitstraling zijn. Het blijkt dat nu al horecabedrijven uit alle delen van het land en uit alle uithoeken zich geregistreerd hebben. Van Groningen tot Maastricht. Dat is toch prachtig.’’

Voor sommige workshops, lezingen, masterclasses of lunches moet men zich aanmelden. Dit kan vanaf twee weken voor de beurs via de website van Gastvrij Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten