maandag 9 september 2013

Kleur in het hotel

Liebe Frau Lukkezen, es ist endlich so weit…Een pakketje uit Duitsland, gestuurd door de interieurarchitecten Corinna Kretschmar en Peter Joehnk van Joi-Design ligt na mijn vakantie in de bus. Nieuwsgierig pak ik het uit. Het is een lijfig boekwerk over kleur in hotelinterieurs.

Joi-Design uit Hamburg verzorgde elke twee jaar een inspiratiehoek op de Hogatec in Düsseldorf. Een bezoek aan hun stand in de wereld Ambiente betekende altijd een vrolijke ontmoeting met deze bevlogen mensen. Altijd trof ik innovatieve voorbeeld-interieurs in uiteenlopende stijlen aan. Altijd inspirerend. En nu sturen ze mij Farben der Hotels / Colours for Hotels. Een wetenschappelijk onderbouwd naslagwerk voor iedereen die met het hotelinterieur aan de slag wil. Deutsche Gründlichkeit, maar liefst 450 pagina’s, gelardeerd met veel interieurfoto’s en teksten in het Duits en Engels.

Voor de juiste ambiance speelt kleur een essentiële rol. Kleur beïnvloedt onze stemming. Maakt rustig, of juist vrolijk, uitgelaten. Van deze werking zijn we ons niet altijd bewust, maar we kunnen ons er ook niet aan onttrekken. Met dit gegeven richten Corinna Kretschmar en Peter Joehnk al meer dan 20 jaar hotels, restaurants en wellnesscentra in. Uitgangspunt: met de juiste kleurstelling de juiste sfeer creëren.

In samenwerking met professor Axel Venn, kleurexpert en trendwatcher aan de Hogeschool voor Toegepaste Wetenschap en Kunst in Hildesheim, is dit standaardwerk ontstaan. En met hulp van designer Janina Venn-Rosky.

Het boek is wetenschappelijk onderlegd, maar het gebruik ervan is praktisch. Begrippen als klassiek, sprookjesachtig, inspirerend, lieflijk, mondain, authentiek, sensueel, dromerig en non-conformistisch zijn in intuïtieve kleurwerelden ingedeeld. Door het verschuiven van het sjabloon, dat onderdeel van het boek is, op de creatieve vlakken wordt snel duidelijk hoe groot of klein de kleuren-bandbreedte van de verschillende begrippen is. De kleurtinten die eruit voortrollen zijn meteen gekoppeld aan de RAL-nummers. Ideaal!


Volgens de auteurs is Farben der Hotels het eerste boek op het gebied van kleurenvormgeving in de hotellerie. In Duitsland? Of wereldwijd? Dat weet ik niet. Maar dat doet er ook niet toe. Hoteliers en gastronomen, interieurarchitecten en designers, vormgevers en andere creatieve koppen kunnen er hun hart mee ophalen.

Prijs: € 79,- bij de Duitse Amazon.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten