maandag 16 september 2013

Hygiëne aan de tap

X-Tower: een biertap met ingebouwde glazenspoeler om snel en eenvoudig bierglazen te spoelen en te koelen. Ik zag ’t bij Horecatrends, de trendspotter van Van Spronsen & Partners die ik op Twitter volg.

De X-Tower fungeert in feite hetzelfde als het ouderwetse spoelkruisje op het tapblad. Het verschil is dat deze glazensproeier geïntegreerd is in de tapzuil en zich dus in de schone zone op het tapblad bevindt. Heel hygiënisch dus. Bovendien blijft de onderspoeling in de aanwezige spoelbak intact. Uiteraard de glazen eerst wel even voorspoelen volgens de klassieke methode.

Net voor het tappen druk je het glas tegen de glazensproeier. Schoon water stroomt in het glas. Het is de laatste reiniging voor het biertappen. Bovendien is het bier kouder omdat je het glas ook meteen nog even terugkoelt. En dan tap je een overheerlijk pilsje: een glas Jupiler, Hertog Jan, een Hoegaarden, Beck’s of Leffe. De bieren die door AB-Inbev gebrouwen worden. De bierbrouwerij betrekt de X-Tower bij een producent van tapzuilen en heeft het eerste jaar het alleenrecht in Nederland.

Sinds medio juli is de X-Tower officieel op de markt. Bij enkele tientallen cafés verspreid over Nederland is de tapzuil met het ingebouwde sproeikruisje inmiddels geplaatst. Café Ari in Rotterdam is een van de eerste gebruikers.


 
De jongste plaatsing is bij café Valentijn, dat daarmee de eerste kroeg in Schiedam is die ermee werkt. Op 12 september opende dit huiskamercafé z’n deuren. ,,De tapzuil werkt hygiënisch en het ziet er goed uit’’, zegt Ria Valentijn. Café Valentijn is de zevende aanwinst van de gelijknamige horecafamilie. Het café aan de Korte Dam is helemaal gestript en opnieuw ingericht, inclusief de houten bar. ,,Als deze tap goed bevalt, dan laten we die ook in onze andere cafés plaatsen’’, aldus Ria Valentijn. Haar neef, en tevens mede-eigenaar Mario Polderdijk gaat het café runnen.

De tapzuil met geïntegreerde glazenspoeler is beschikbaar in 3-taps, 4-taps en 5-taps. Standaard is er ledverlichting in de lens ingebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten