maandag 26 augustus 2013

Op speelse manier bezig met gastvrijheid

Wie kent nog Café International? Het is alweer 20 jaar geleden dat ik dit spel van fabrikant Mattel met ‘tactiek en plezier’ speelde, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo’n spelletjesmens ben. Nu is er Gastologie: van een héél andere orde. Een gastvrijheidsspel ontwikkeld door horecastudenten. Nuttig én inspirerend. En niet onbelangrijk: er wordt gelachen!

De gastvrije benadering van gasten in de horeca kan beter, vinden studenten van de Cas Spijkers Academie Twente. De mbo-ers van de opleiding Gastheer-Gastvrouw gingen met dit gegeven aan de slag. Zij ontwikkelden een bordspel om de gastvrijheid in de horeca op een hoger plan te brengen. De deelnemers zijn op een relaxte manier bezig met gastvrijheid in de ruimste zin van het woord. De doelgroep? Professionals in de horeca, maar ook studenten die hun studie bekostigen met een bijbaantje in de horeca.

 Foto’s: Mathijs Hanenkamp
Gastvrijheidsdeskundige Jeannine Sok begeleidde de studenten bij het ontwerp.
,,Gastologie kan in teams gespeeld worden. Het leukste is vier teams van drie personen, dus twaalf mensen is ideaal’’, licht ze toe. ,,Zestien spelers is wel het maximum. Het spel duurt ongeveer een uur. Er zitten echte quizvragen bij, maar ook discussievragen. Het is altijd mooi als er een discussie ontspringt.’’

Jeannine Sok en de studenten gingen niet over één nacht ijs. Het spel is namelijk uitgebreid getest in uiteenlopende horecabedrijven. Sok begon bij driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, vervolgens ging ze naar vier hotels van de Bilderberg Groep, daarna werd getest bij de cafés Faber, De Compagnie en Sint Anneke in Nijmegen en het Wijnfort in Lent en tot slot bij Le Garage in Amsterdam. Hun reacties? ,,Ze waren allemaal positief. Ik hoorde termen als ‘gezellig, leuk, inspirerend’. Er wordt gelachen, en het personeel vindt het nuttig om het weer eens over gastvrijheid te hebben met elkaar.’’


Gastologie bestaat uit meer dan honderd kaarten. Dat zorgt ervoor dat teams het vaker kunnen spelen. ,,Na afloop kunnen de spelers nieuwe vragen insturen, zodat we het aantal vragen in de toekomst kunnen uitbreiden. Het is dus een spel voor én door horecamensen’’, aldus Sok.


De gastvrijheidsdeskundige, zelf opgegroeid in het horecabedrijf van haar ouders in Drenthe, is momenteel druk bezig met de marketing. Op 24 september wordt Gastologie officieel gepresenteerd op de Cas Spijkers Academie Twente in Almelo. De site www.gastologie.nl gaat die dag life. De dag erna, op 25 september spelen enkele teams Gastologie tegen elkaar op de beurs Gastvrij Rotterdam. Wie het spel voor €30,- bestelt (info@sokorganiseert.nl), kan het eventueel die dag afhalen op deze nieuwe horecabeurs en dat betekent meteen een gratis entree. Dit geldt alléén op de derde beursdag, benadrukt ze.Klik hier voor het filmpje, opgenomen bij café Faber in Nijmegen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten