maandag 12 augustus 2013

Juweeltjes uit de biologische Franse keuken

Xavier Heurtin is Fransman en getrouwd met Rimkje de Jong uit Amstelveen. Híj spoort delicatessen in Frankrijk op, zíj kent de Nederlandse markt. Samen vormen ze délices de France. Het accent ligt op ambachtelijk en biologisch.

Toprestaurants, delicatessenzaakjes of kleine koffiezaakjes met een beperkt assortiment. De doelgroep voor de culinaire producten van délices de France is klein. Dat neemt niet weg dat het Nederlands-Franse echtpaar graag zijn liefde voor Franse biologische producten met iedereen wil delen. Sinds 2010 zijn ze actief met de import van delicatessen als zeewier, terrines, cassoulet, olijfolie, worsten, wijn of cider.

De uitdaging van Xavier en Rimkje is echter het opsporen van bijzondere hoogwaardige natuur- en biologische producten, geproduceerd volgens traditionele recepten met respect voor het milieu, én ambachtelijk bereid.

Op Gastronomie 2012 liet Xavier mij enkele lekkernijen proeven, o.a. ter plekke gekookte  pasta met hennepzaadjes van L Chanvre. ,,In hennepzaadjes zitten veel vitaminen en proteïnen. Het is momenteel erg in om in Frankrijk dit soort producten in de keuken te gebruiken’’, licht hij op de beurs in Utrecht toe.

The Soup, of op z’n Frans ‘La Soupe’ is een gepasteuriseerde verse soep, kant-en-klaar voor zowel koude als warme bereiding. Een combinatie van seizoensgroenten of gedroogde vruchten, innovatief en authentiek tegelijk. Met een laagzoutgehalte, een hoog groentegehalte, kruiden als smaakversterker en 100% vegetarisch. Wortel met sinaasappel, komkommer met munt en bieslook, erwten-kiwi of kastanje zijn enkele smaken. ,,Eigenlijk is het geen echte soep, maar meer een soep-drankje. Ideaal voor de lunch in een tapasbar of wijnbar.’’ De ‘soep’ zit in flesjes met een schroefdop.


Nog een nieuw product in de collectie: Choc’Fleurs: bloemenchocolade voor wijnbars of tapasbars, of restaurants die iets bijzonders bij de koffie willen serveren (zoals koffielounge Pluk in Amstelveen). En chef-koks gebruiken het voor het dessert, weet Xavier.
De Fransman kent het verhaal achter elk product. Christian Guilleminot heeft een chocoladefabriek in Frankrijk in een 18e eeuwse boerderij, gelegen in een beschermd natuurgebied met een vogelreservaat in de regio Centre, in het midden van Frankrijk. Voorheen zat de familie generaties lang in de bloementeelt. Beide passies worden nu gecombineerd in het handmatig versieren van biologische chocolade. Dat doen ze met bloemen, hennep en kruiden als gember, mint, guarana of rozemarijn. In 2008 kreeg Choc’Fleurs de Biologische Innovatie Award in Nantes uitgereikt.

Choc'Fleurs


Het is me duidelijk: délices de France is de crème de la crème van het 100% biologische assortiment voor de horeca.
Een andere tak is de Franse Winkel: een webwinkel voor Fransen die in Nederland wonen en hier hun ‘heimweeproducten’ bestellen.
Nog meer Frankrijk

Naast de stand van délices de France is Kees Boender van Your Well te vinden. Hij is specialist van zeewierproducten uit Bretagne. Als hij biologisch geteelde zeewier nodig heeft, bestelt hij dat bij zijn collega’s van délices de France.

In de Franse hoek staat ook Clee Gastronomie: de sleutel tot culinair Frankrijk. Jan Tom Sesink Clee, een Nederlander met Franse inslag, vertegenwoordigt 20 verschillende leveranciers. Zijn nieuwste vondst? Een lichtbruisende chocolade-limonade die in 2012 een innovatieprijs op Sial in Parijs won.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten