donderdag 4 juli 2013

Lekker fris bittertje

Tonic, dat drink ik eigenlijk nooit. Zo scherp. Maar dan drink je vast niet ons merk, hoorde ik van twee leveranciers op de beurs BeleefSmaak. Inderdaad!

In The House of Spirits, een onderdeel van BeleefSmaak eind mei in Houten, belandde ik bij de stand van André Kerstens. Indi heet het nieuwste tonic-merk in het assortiment van deze ‘partners in wijn sinds 1880’ die dus het predikaat Hofleverancier mag voeren. Voor medewerker Pedro Dörr mij deze tonic laat proeven, vertelt hij dat kinine het belangrijkste ingrediënt van tonic is. ,,Dit geeft de bittere smaak. De Engelsen gaven tonic aan hun soldaten toen ze in India zaten, omdat kinine preventief tegen malaria is. Zonder suiker en water was het niet te drinken. Hun gin werd er aan toegevoegd: zo is de bekende longdrink gin-tonic ontstaan.’’

De tonic van Indi komt als volgt tot stand: natuurlijke kruiden weken drie à vier weken in alcohol en water. Dan wordt het gedistilleerd. Het resultaat is een concentraat met veel aroma en smaak. Vervolgens wordt er wat suiker en mineraalwater met koolzuur aan toegevoegd: dan heb je de tonic Indi.
Er zijn drie varianten. Die met het rode etiket is de basistonic, die volgens Pedro Dörr een natuurlijker smaak heeft dan tonic in het algemeen heeft. Smaakt uiteraard prima in de mix met gin.
Hetzelfde procedé bij de limoentonic met het groene etiket. Deze heeft iets minder kinine, en is dus iets minder bitter, maar er is natuurlijke limoen aan toegevoegd. Ik proef het verschil met de ‘rode’ variant. De smaak is verfrissend, en blijft volgens de distributeur ook overeind in de mix met gin of wodka.

De ‘tonic’ met het blauwe etiket heeft niets met tonic te maken. Seville Mandarin and Orange is een sinaasappelfrisdrank (met 31% sinaasappel- en mandarijnensap) met een bittertje in de smaak. Lekker! ,,Een mooie mix van bubbels en de volheid van een sap’’, zegt Dörr. ,,Doet het goed in de mix met wodka en campari.’’

Indi is verkrijgbaar bij o.a. Hanos Amsterdam en Hanos Eindhoven, een aantal slijterijen, waaronder De Gouden Ton in Amsterdam, Wijnhandel Peeters in Rotterdam en de winkel van André Kerstens in Den Haag aan de Kazernestraat.

Als u daar bent, vergeet dan vooral niet te kijken naar BW, BaysWater London Dry Gin. Een bijzonder verfijnde drank die in Londen wordt gestookt en gebotteld door de beroemde ‘gin wizard’ Charles Maxwell, de achtste generatie (de familie Maxwell maakt gin sinds 1700). De botanicals die gebruikt worden zijn: jeneverbes, korianderzaad, angelica root (grote engelwortel), orris powder, citroenschil, sinaasappelschil, liquorice, cassia en nootmuskaat.Smaak van vlierbloesem


Een stand verderop staat Bart van Veen (28) van Bart’s Bottles. Zijn eenmansbedrijf bestaat pas twee maanden; daarvoor deed de jonge ondernemer zaken bij Bottle Business, met anderen. Met zijn eigen drankenhandel richt hij zich op het hogere segment in de horeca, waarbij de nadruk ligt op frisdrank en gedistilleerd.

Dé tonic van Bart’s Bottles heet Thomas Henry (TH), genoemd naar de uitvinder van de soda. Thomas Henry, afkomstig uit Manchester, verwerkte in 1773 als eerste koolzuur in water om de drank langer houdbaar te krijgen. Hij verkocht zijn patent echter aan Schweppes, dat er echt bekend mee is geworden. TH is een vrij nieuw merk, afkomstig uit Berlijn. Volgens Bart is er veel vraag naar in Berlijn, waar de cocktailscene hot is.De Thomas Henry-tonic is uitsluitend gemaakt van natuurlijke kinine; er is ook een variant met de smaak van vlierbloesem. Ook lekker fris.De TH-lijn bestaat verder uit bitter lemon, ginger ale, ginger beer en soda. Verkrijgbaar bij vestigingen van Hanos in de Randstad en uiteraard bij Bart’s Bottles.

Bart vertelt enthousiast over de dranken in zijn assortiment. Hij heeft al een hele carrière in de horeca doorlopen. Op zijn twaalfde begon hij al als afwasser, en kwam uiteindelijk in de bediening terecht. Heeft de Hoge Hotelschool in Maastricht achter de rug en wil nu de horeca kennis laten maken met opvallend gedistilleerd, zoals 100% agave tequila en cachaça. Bart is gevestigd aan de Overtoom 558-2 in Amsterdam. Z’n site is nog under construction.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten