maandag 1 juli 2013

Allemaal lucht

Een luchtbed, zwemband of een nekkussen voor in auto of vliegtuig. Dat is al het opblaasbare spul dat ik ooit in huis heb gehad. Meestal was het snel kapot. De opblaasbare DoNuts van Blofield Air Design is van een heel ander kaliber. Design met een knipoog.

DoNuts is een tafel-zitcombinatie met een opblaasbaar zitgedeelte in de vorm van een enorme donut, die plaats biedt aan zes personen. Deze vrolijke eyecatcher is stevig, gemakkelijk te verplaatsen, beschikbaar in vele kleuren, patronen en weerbestendige materialen. En dus geschikt voor zowel binnen als buiten.

De allereerste DoNuts werd in 2004 ontworpen en geproduceerd door Dirk Wynants van Extremis. In 2012 ging de Belgische designer een samenwerking aan met Jeroen van de Kant, designer en eigenaar van het Nederlandse Blofield Air Design, bekend van de opblaasbare Chesterfield banken en stoelen.

Links eigenaar Jeroen van de Kant, rechts bedenker Dirk Wynants.
Commercieel directeur Jay van Galen Last vertelt enthousiast over de in 2013 doorontwikkelde versie. ,,Hij is lager geprijsd en hij is gebruiksvriendelijker. Zo wordt de DoNuts nu wel standaard geleverd met elektrische pomp en zijn er nieuwe ventielen, waardoor er met het oppompen geen overdruk kan ontstaan. Ook is de tafel gemakkelijker te monteren aan het zitgedeelte en is er voldoende ruimte tussen de tafel en de zitband, wat het in- en uitstappen versoepelt. De grootste verandering betreft de nieuwe uv-bestendige kleuren en materialen van de verwisselbare bekleding. DoNuts kreeg al vele awards, waarvan wij de Red Dot Award de belangrijkste vinden.’’

Is het niet erg warm of plakkerig als je op de DoNuts zit? ,,Nee, absoluut niet. De cover is van  Sunbrella-materiaal, de beste outdoor kwaliteit op dit gebied. En nee, je zakt ook niet naar één kant als je er alléén op zit, zoals mensen in eerste instantie wel eens denken.’’


De collectie bestaat momenteel uit de Original, Solids, Solids Plus, Leather Look en Animali. De familie wordt het komende jaar verder uitgebreid, in samenwerking met Dirk Wynants.

Blofield is naar eigen zeggen het eerste merk wereldwijd dat zich volledig richt op air design. Het Amsterdamse bedrijf levert aan vier segmenten: verhuur en evenementen, horeca, bedrijven en particulieren. Bovendien is de ‘donut’  te branden in de huisstijl van een firma of merk. Consumentenprijzen variëren van €1480,- voor de Black Original tot €1875,- voor de DoNuts in leather look (exclusief btw). Horecaprijzen zijn lager.

Het hoofdstedelijke Héman Verhuurservice heeft tien exemplaren in verschillende kleuren in het assortiment. Vijf stuks werden onlangs geleverd aan het culinaire festival Taste of Amsterdam.


‘DoNuts go crazy on wheels in Italy', gefilmd tijdens de Milaan Design Week, april 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten