maandag 17 juni 2013

IJsthee on the rocks

Zelf ijsthee maken. Dat kun je zo gemakkelijk of moeilijk maken als je maar wilt. Met de Tea-Jay is het een peulenschil. Koud en supervers, lekker in de zomer.

Op BeleefSmaak, eind mei in Houten, proefde ik een ter plekke gemaakte ijsthee met verse ingrediënten in de stand van Blomus. Héérlijk! Dit Duitse designmerk levert de mooie glazen karaf, de Tea-Jay. In de kan giet je ijsblokjes, water of siroop/vruchtensap en als het even kan, ook verse vruchten. Frozen fruit is ook prima. De hoeveelheden hoeven niet precies afgepast te worden. In ieder geval moet je een derde in de kan overhouden voor het theeconcentraat.

In het bovenste gedeelte, een mat roestvrijstalen houder, doe je losse thee en giet er heet water op. Als de thee voldoende getrokken is, draai je de knop bovenop de houder een halve slag en stroomt de thee op het ijs, waardoor de thee direct afkoelt. Je mengt de ingrediënten en schenkt pure ijsthee uit. De laatste stap van de bereiding kan direct bij de gasten aan tafel uitgevoerd worden.

De Tea-Jay is ook te gebruiken voor het maken van cocktails. Volgens Martin van den Brink, agent van Blomus, toonden enkele theesommeliers op de beurs belangstelling (o.a. Kiona Malinka van Crusio in Bergen op Zoom, in 2011 Nederlands kampioen theesommelier). Ook Ann Vansteenkiste, de bekende Belgische theemeester en aromatherapeute, blijkt enthousiast over de Tea-Jay te zijn. Ze nam een exemplaar mee van de stand op BeleefSmaak. De Tea-Jay wordt eveneens gebruikt als onderdeel bij de drankenkennis aan leerlingen van de Hoge Hotelschool in Den Haag.

Martin van den Brink: ,,Zelf ijsthee maken is verantwoord, want je gebruikt veel minder suiker dan er in kant-en-klare ijsthee zit. Je maakt je eigen compositie.’’

Zelf gebruikt hij de losse thee van Samova, een bio-thee in twaalf soorten die hij op de Nederlandse markt brengt. Dit merk is eveneens afkomstig uit Duitsland. De naam Samova is afgeleid van de authentieke (oorspronkelijk Russisch-Turkse) theemachine Samovar.
Uit de samenwerking van Blomus met Samova zijn vele theecocktails ontstaan die in een receptenboekje zijn samengevat. Daarin staan zowel de dag- als de avondvarianten van de ijsthee, die met en zonder alcohol gemixt kunnen worden.


De introductie van de Tea-Jay was in februari 2013 op de Ambiente in Frankfurt. ‘De Blomus’ heeft al een Red Dot Design Award op zak, het Duitse kwaliteitslabel voor design. In ons land is de Tea-Jay te koop in de betere servies- en kookwinkels en designzaken. Prijs: € 79,-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten