maandag 3 juni 2013

Dolce vita in een glas

Ze komen uit Italië en doen het goed in de Nederlandse horeca: de spritz en de hugo, allebei frisse zomerdranken. Oh, wat snak ik naar de zon! En dan heerlijk genieten met een koel glas op het terras.

Oorspronkelijk komt de hugo uit Zuid-Tirol cq Noord-Italië. Net als de spritz is de aperitiefdrank inmiddels een productnaam geworden. Ik kom hem dan ook bij tal van leveranciers tegen. De hugo van Scavi & Ray pik ik eruit; hij werd op de Horecava geïntroduceerd door Pleasure & Liqueurs. En het loopt prima, vertelt Evi Grigoriou, junior brand manager van het importbedrijf. ,,Er is veel vraag naar’’. Dat bevestigt personeel van het trendy Mexicaanse restaurant Gringo’s in Doetinchem: ,,Tegenwoordig zitten ze allemaal aan de hugo.’’


Pleasure & Liqueurs presenteert de hugo dan ook als dé nieuwe zomerdrank van 2013. Hugo (6%) is de combinatie van topklasse prosecco, fijne vlierbloesemsiroop, een vleugje limoen, een scheut soda en verse aromatische mintbladeren. Het heeft de Italiaanse bars veroverd, en maakt nu zijn opmars in de hippe horeca van Europa. Hugo is de moderne Italiaanse interpretatie van een mojito, aldus de importeur. Dolce vita in een glas, en serveerklaar. Doe drie ijsblokjes in een wijnglas, kroonkurk van de fles, vul het glas met Hugo en serveer de zomerfrisse drank met verse mintbladeren.
Om het ingewikkeld te maken: Scavi & Ray heeft ook de spritz-variant van de hugo. Allemaal verkrijgbaar bij vrijwel alle horecagroothandels.

Op de Horeca Relatiedagen in Hardenberg, september 2012, signaleerde ik de cocktail in een wit aluminium flesje van 20 cl, met kunststof glazen. Trendy, en praktisch op grote evenementen. BeHugo is de naam. Marco Schoemans van het Deventer Wijnhuis had daarmee naar eigen zeggen de primeur. Ze zijn exclusief importeur voor de Benelux.


De beste ingrediënten

 

Gaan we nu naar de ‘echte’ spritz. Twee jaar geleden veroverde die van Aperol al de Nederlandse horeca, nieuw is nu de Arancio Spritz. Die proefde ik op BeleefSmaak, vorige week in de Expo Houten (in de stand van Voets Specialiteiten). Een frisse mixdrank met een prachtige oranje kleur, lichtzoet met een klein bittertje in de afdronk.

Arjan van Voorden en Remco Schut van het bedrijf Hippaz zagen de hype van ‘de spritz’ in 2011 aankomen, maar wilden zelf op zoek naar de in hun ogen allerbeste producenten. Die vonden ze in de regio Padua in Noord-Italië. De basis is de Aperitivo, een sinaasappellikeur (11%) die al meer dan vijftig jaar wordt geproduceerd door een familiebedrijf.

In hetzelfde gebied vonden ze gerenommeerde producenten van de twee andere ingrediënten. Sparkling wine (10,5%) gemaakt uit de Glera druif en bekend van de productie van prosecco. En sodawater uit de bron Fonti di Posina, aan de voet van de kleine Dolomieten. Het eigen label Arancio was geboren. Schenk dit drietal in de juiste verhouding; die staat aangegeven op het glas. En je hebt de Arancio Spritz, altijd in exact dezelfde kleur en smaak. Uiteraard ijskoud serveren en garneren met een schijfje sinaasappel.

Voor de horeca zijn er bijpassende tafelkaartjes, drie typen glazen (tumbler, carré en flute) en t-shirts voor het personeel. Circa 50 horecazaken serveren inmiddels Arancio Spritz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten