maandag 6 mei 2013

Varend baden in de badboot

Een paar jaar geleden was ik helemaal gecharmeerd van het drijvende terras Cocobo. De jongste innovatie op dit gebied is de HotTug. Een kruising tussen een hot tub en een sloep. Dobberen in warm water op een koud meer. Relaxed!

Foto: HotTug
Al dan niet gevuld met water is de HotTug een ruime en stabiele boot voor maximaal zes tot acht personen. Het warme water wordt op temperatuur gehouden door een houtkachel. Een ideale publiekstrekker voor horecabedrijven of wellnesscentra aan het water.

Foto: HotTug
,,Als de HotTug gevuld is, scheidt alleen een smalle rand je van het water waarin je vaart’’, vertelt de bedenker en maker, Frank de Bruijn. Zijn jarenlange ervaring met houtkachels op zijn eigen woon- en werkschip in de Rotterdamse haven, hielp hem bij het ontwikkelen van een houtgestookte onderwaterkachel. Deze brengt de 2000 liter water die de HotTug kan bevatten, in een paar uur op een aangename 38º Celcius. Voor verhuurstations is een warmwaterinstallatie leverbaar, waarmee de HotTug in vijf minuten gevuld wordt.

Standaard wordt de badboot aangedreven met een geïntegreerde elektrische en fluisterstille motor. 2,5 tot 8 uur kan men hiermee het water op. De kachelpijp is 1,4 meter hoog. Voor gebieden met lage bruggen is een ‘klappijp’ leverbaar, zodat de HotTug onder bruggen van 50 cm door kan.

Frank de Bruijn presenteerde de HotTug in september 2012 op de Hiswa in Amsterdam onder zijn bedrijfsnaam Supergoed. De primeur heeft Werf IJlst bij Sneek. Eigenaar Gosse Beerda kocht een knalrood exemplaar voor de verhuur. Dat gebeurt tot nu toe ongeveer één keer per week aan de vakantiegangers van zijn ‘sinnehúskes’ (Fries voor zonnehuisjes). Met de zomer in het vooruitzicht gaat dat gemiddelde vast en zeker omhoog.

Foto: HotTug
Mensen leggen €250,- neer om de HotTug voor 2 à 3 uur te huren. Dat is meestal lang genoeg, weet Gosse Beerda uit ervaring. Bewoners van de Sinnehúskes krijgen een fikse korting. Hun reactie? Beerda: ,,Mensen reageren ongelooflijk enthousiast. In het begin zijn sommigen eerst wat angstig, maar als ze er eenmaal in zitten, willen ze er niet meer uit. Zelfs toen het in maart zo koud was, vonden de mensen het juist heerlijk in de HotTug.’’

Behalve in Friesland vaart de HotTug sinds 28 april in de haven van Rotterdam. Verhuurder is restaurant Tinto. Deze eetgelegenheid met Ibirische keuken is gesitueerd op het felrood gekleurde lichtschip Vessel nr. 11 in de Wijnhaven. Een echte eyecatcher, die op grote afstand al zichtbaar is. Op hun site typeren de ondernemers Jan Visser en Bronte Flecker de badboot als ‘de meest briljante Rotterdamse uitvinding aller tijden’. Ludiek bedoeld, maar de HotTug is absoluut een innovatie én hij is geinig!

Foto: HotTug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten