maandag 20 mei 2013

Bier, bier en nog eens bier

Witbier, fruitbier, alcoholarm bier, bokbier, trappistenbier. Het smaakt me allemaal prima, maar een kenner ben ik niet. Ik ben een verzamelaar van informatie, en in dit geval van informatie over nieuwe bieren. Natuurlijk ben ik niet compleet, dat kan ook niet. Want voor je het weet is er weer wat nieuws onder de bierzon.


Verfrissing voor fietsers

Nadat Warsteiner in 2012 Premium Radler Zitrone introduceerde, komt nu ook Amstel met Radler. Radler is geen merk, maar de soortnaam van de mix van bier en limonade of vruchtensap.

Het verhaal achter Radler: op een zonnige middag in juni 1922 werd in Zuid-Duitsland een grote fietstocht georganiseerd waaraan meer dan 13.000 fietsers meededen. Het café van Franz Xavier Kugler was gelegen aan de route. Hij kreeg het zo druk dat zijn bier op dreigde te raken. Dit kon hij niet laten gebeuren en bedacht een extra verfrissende oplossing. Hij mixte zijn pils met citroenwater. Speciaal voor de fietsers, zei Kugler en hij gaf zijn dubbel verfrissende mix dan ook de naam Radler.

De verhouding van Amstel Radler is 40% Amstel Bier en 60% citroenwater; het bevat geen kunstmatige toevoegingen. Door het citroenwater is het bier dubbel verfrissend, met slechts 2% alcohol. Meer brouwers hebben Radler. Zoals het Duitse Warsteiner en Veltins. En uit Slovenië komt Union Radler. De verhouding is hier 50 procent bier en 50 procent pure vruchtensappen.


Bier van rode sinaasappel

Met Stender Red Orange gaat Grolsch de concurrentie aan met frisdrank. Deze natuurlijke dorstlesser bevat maar 0,5 % alcohol en wordt gebrouwen van sprankelend bronwater en het pure sap van rode sinaasappels. Het drankje is volfruitig van smaak en bevat maar een vleugje alcohol. Dat maakt dit alcoholarme bier een geschikte dorstlesser voor op het terras. 

De Stender Red Orange is gebotteld in een hippe 25 centiliter monofles. Het ‘fruitbier’ leent zich dan ook goed om uit de fles te drinken. Voor de horeca levert Grolsch een bijpassend eigentijds glas. Een pluspunt is de lage calorische waarde. Het bier bevat slechts 29 kcal/100 ml. Ter vergelijk: pils bevat 41 kcal/100 ml en frisdrank 37 kcal/100 ml. Met Stender Red Orange hoef je dus niet te sporten om een bierbuik te vermijden.

Biologisch en glutenvrij

Neumarkter Lammsbräu is de  marktleider van biologische dranken in Duitsland, en behoort zelfs tot de wereldmarktleiders op dit gebied. Het biologische en glutenvrije bier evenals de alcoholvrije versie werden geïntroduceerd op het Bierfestival in Groningen, 12 en13 april. En wel door Handelschmaatschappij Jan van de Windmolen uit Boekelo die de Nederlandse import verzorgt. ,,Er is zeker een markt voor in Nederland’’, zegt Jan Broers. ,,De smaak is echt anders. Mensen die gluten niet verdragen, vinden in ieder geval dat dit bier goed smaakt. Dus dat is mooi. De grootste omzet zit dan ook in het glutenvrije gedeelte.’’ 

De bieren van Lammsbräu worden o.a. geserveerd bij café Schiller in Aalten, nummer 63 in de Misset Café Top 100, en bij speciaalbiercafé Derat in Utrecht. Lammsbräu Zzzisch, een biologisch pilsener van de tap, de rest op fles.
Joost de Gier, mede-eigenaar van Schiller is enthousiast over de bieren. ,,Het is een mooie aanvulling op onze biologische maaltijden. Mensen komen er speciaal voor naar ons toe. Het smaakt echt naar pils. Het is bier op graanbasis, waar de gluten uit zijn gehaald. Lammsbräu is de enige brouwerij die dat proces perfect beheerst. Andere brouwers gebruiken maïs in plaats van granen om een glutenvrij bier te maken.’’


Bier voor gevorderden

Brouwerij Emelisse uit Kamperland is sinds een aantal jaren doorgebroken als brouwer van zeer speciale bieren. Waar de ‘doorsnee-speciaalbierdrinker’ zich houdt bij bijvoorbeeld Karmeliet, Duvel en Kwak brouwt Emelisse bieren die per definitie niet door iedereen gewaardeerd worden. Hun standaard assortiment is nog enigzins mainstream, maar de nieuwe Innovation-serie probeert niet eens toegankelijk te zijn. De bieren zijn daardoor niet minder smaakvol, het tegendeel is waar.


De eerste uit de serie, de Emelisse Smoked Rye India Pale Ale, is een nieuw experimenteel bier (6,2%). Een kleine hoeveelheid rookmout maakt dat het bier een soort rook- of spekachtige smaak krijgt, heel apart maar heerlijk als het je smaak is. Door een gedeelte rogge toe te voegen - waar normaal gesproken alleen gerst wordt gebruikt - wordt het bier wat droger qua afdronk en de enorme, late hopgift geeft het een bloemige, citrusachtige smaak. Niet voor beginners, wel een uitstekend geslaagd experiment, vindt Gijs Hopman van de binnendienst van Bier& Co. De drankengroothandel is gespecialiseerd in de import van bieren uit de hele wereld, en haalt nu dit speciaalbier in eigen land, en wel uit Zeeland. De brouwer is Kees Bubberman.
Interessant voor vrouwen

Het allernieuwste product van Veltins is Fass Brause, maart 2013 gepresenteerd aan de horeca in Nederland. Alcoholvrij bier, gepositioneerd als frisdrank in de smaken citroen, appel en bosvruchten. Fass Brause is al een groot product in Duitsland, aldus  Herre Oosterhof, account manager horeca van Veltins in Nederland. ,,Het bevat slechts 22 of 23 kcal, en is daarmee een interessant drankje voor vrouwen. En natuurlijk ook voor mannen die op hun lijn letten. Ondanks dat het van bier gemaakt is, is het bijna niet als zodanig te herkennen en daardoor goed doordrinkbaar.’’


Een jarenlange hit bij onze oosterburen is de mix bier met cola. Veltins haakt op die succesformule in met V + Powerfruits: bier gemixt met een extract. Powerfruits (5%) is er in diverse varianten; de nieuwste is Powerfruits ‘mit dem extra Schuss Guarana’. Drankjes die aanslaan bij jongeren in het uitgaansleven. ,,Veltins is in Duitsland marktleider met de biermixen. Het project is ontwikkeld om de jeugd bij het bier te houden en ze niet kwijt te raken aan wijn of andere dranken’’, zegt Herre Oosterhof.Hobby wordt werk

Met twee bieren betreedt vandeStreekBier de Nederlandse biermarkt. Een initiatief van Sander en Ronald van de Streek uit Utrecht. Broeders is een echte dorstlesser. Een fris hoppig tarwebier (6,5%), uitsluitend gebrouwen met biologische ingrediënten. Dark Roast is een krachtig en donker bier, vol van smaak (7,8%). Dit bier dankt zijn smaak mede aan de koffie die is gebruikt in het brouwproces.
De broers hebben de kunst van het brouwen onder de knie gekregen door 3,5 jaar thuis te brouwen en pakken het sinds kort groter aan. Ronald en Sander maken gebruik van de overcapaciteit van andere brouwerijen. Ze beschikken dus nog niet over een fysieke locatie. Uiteraard bepalen ze wel zelf het recept en de brouwtechniek.


De introductie van hun bieren was op 11 mei op het Utrechts Bierbrouwersfestival. Proeven kan ook op het Bierproeffestival in Den Haag, van 23 tot en met 25 mei. Binnenkort staat Broeders onder meer op de wisseltap bij café Querelle in Alphen a/d Rijn en bij café Samson in Nijmegen.


Nederlandse Bierweek

Dorst gekregen? Dat komt goed uit, want van 23 mei tot en met 2 juni is het de Week van het Nederlandse Bier. Het is de tweede editie van dit evenement ter promotie van bier van eigen bodem. Een ruime week staat het gerstenat op de proeftafel bij ruim vijftig cafés en meer dan honderd slijterijen. De aftrap vindt plaats op 23 mei op het Spuiplein in Den Haag. Zowel grote als kleine speciaalbierbrouwers bieden een verscheidenheid van ruim 100 Nederlandse bieren aan. Ook zijn er masterclasses onder leiding van bierkenners, waaronder één in samenwerking met de Tong Tong Fair over ‘Indische maaltijden en Nederlandse bieren’.

Aansluitend op het Haagse festijn, dat tot 25 mei duurt, vinden in heel Nederland bieractiviteiten plaats. Brouwwedstrijden, proefavonden, regionale festivals, tal van bier- en gastronomie-activiteiten in de horeca, een historische biertentoonstelling in Wageningen et cetera. Op 1 en 2 juni zijn de Nederlandse Brouwerijdagen. Zo’n 70 brouwerijen stellen hun deuren dan open voor het publiek. Het Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen is op 2 juni bij Jopen Bier in Haarlem. Kijk voor het uitgebreide programma op www.weekvanhetnederlandsebier.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten