maandag 1 april 2013

Wie plant de eerste Tulpi’s?

Gezien in het mooi gerestylde vakblad Horeca Entree: de Tulpi. Een designstoel voor binnen en buiten, in de vorm van een tulp én inklapbaar. Erg origineel. Van zo’n Tulpi word je vrolijk. Zou ’t dan eindelijk lente worden?

Het ontwerp van Marco Manders is een ode aan de tulp, hét exportproduct van Nederland. De Tulpi staat voor schoonheid, vrolijkheid en multifunctionaliteit: het ontwerp geeft fun en kleur aan de omgeving en is geschikt voor zowel binnen als buiten. En hij zit nog lekker ook.Net als een echte tulp klapt hij open en weer dicht. Daardoor blijft het zitvlak altijd schoon en droog. Daarnaast kan de Tulpi 360 graden om zijn as draaien en is hij verkrijgbaar in negen kleuren. Niet onbelangrijk: hij is gemaakt van duurzame en slijtvaste materialen; zowel het kunststof als de stalen poot is gemakkelijk te reinigen.

Marco Manders bedacht de tulpvormige stoel enkele jaren geleden voor een pitch van Rijkswaterstaat om de parkeerplaatsen naast snelwegen een nieuwe look te geven. In 2011 kwam de Tulpi echt tot bloei. Hij verrees o.a. bij tankstation De Lucht langs de A2, in het Blokzijlpark in Amersfoort en het Tuinkunstenfestival in Zeist. In 2012 bracht hij beleving en kleur op de Floriade.

Volgens mij komt de tulpstoel helemaal in de horeca tot zijn recht. Op een strandpaviljoen,
langs de boulevard, in de lobby of het terras van een designhotel, in een hippe espressobar of  een restauranttuin. Bedenk ’t maar. ,,Helaas is de Tulpi nog niet in de horeca te vinden’’, zegt de ontwerper. ,,We zijn ermee bezig, maar het is een moeilijke tijd. Door de crisis hebben we momenteel meer succes in het buitenland dan in Nederland.’’

De droom van Manders is dan ook: op elk continent een bosje Tulpi’s.
Dat de innovatie in het buitenland bijzonder aanspreekt, zie je op de website van de ontwerper. Overal Tulpi’s, of het nu in China, Japan, Rusland, Brazilië of Duitsland is. Zelfs Máxima en Willem Alexander vermaakten zich op het stoeltje met de hoge funfactor.

Tijdens de Dutch Design Week van 2011 kreeg de Tulpi het predikaat Goed Industrieel Ontwerp (GIO). Bovendien werd hij bekroond met de GIO Award voor het meest originele ontwerp. De jury: ,,De Tulpi is een typisch staaltje Dutch Design: minimalistisch, experimenteel, innovatief, eigenzinnig en humoristisch.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten