maandag 29 april 2013

Koude avond, warm vuurtje

 
Ideaal voor koude avonden op het terras, de vuurkorf. Niets nieuws onder de zon. Maar soms springt de vonk bij mij over. Bijvoorbeeld bij de Brandy, een vuurkorf in de vorm van een cognacglas van Sywawa uit België of bij de roestkleurige tuinhaarden van Zeno Products uit Valkenswaard. Helemaal top!

Zette Sywawa de trend inzake design parasols (zie deze blog van 22 april), Symo Parasols gaat nu een stap verder met design vuurkorven. Brandy, zo heet de bevallige vuurkorf uit staaldraad in de vorm van een brandy glas. Robuust en elegant tegelijk. De korf is wederom een design van de Belgen Lieven Musschoot en Mathias Hennebel. De Brandy voor later op de avond zorgt voor warmte en sfeer op het terras.
    
De tuinhaarden van Zeno Products zag ik in november 2012 bij de DRU Cultuurfabriek te Ulft, gelegen in de Achterhoek. Als bezoeker van de Wild Fair werd ik verwelkomd met een vrolijk vuurtje. In de industriële entourage van de voormalige kachelfabriek kwamen deze haarden helemaal tot hun recht. Puuuur, interieur & exterieur concepten in Doetinchem, etaleerde deze prachtige tuinhaarden.

De op hout gestookte haarden zijn gemaakt van Corten-A staal. Dit is een bijzondere legering van staal waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Het vormt een natuurlijke oxidelaag ofwel roestlaag die het onderliggende materiaal beschermt, en is zeer duurzaam.
De haarden zijn in het begin staalkleurig, maar verkleuren al snel van oranje tot donkerbruin. Door het stoken krijgt de haard haar specifieke warme kleuren.
Alle haarden zijn voorzien van een geperforeerde bodemplaat waarop een roestvrijstalen Zeno Grill kan worden geplaatst. Zo gaat een gezellig haardvuur moeiteloos over in een barbecue. Het assortiment telt verschillende soorten haarden, genaamd Barro, Zeno Retta of Colonna. Ze passen mooi bij een loungeset, in een strak vormgegeven tuin of juist in een wilde tuin. Het plaatje is compleet met een opslagplaats voor het hout.


De producten van Zeno Products komen regelmatig in de horeca terecht, meestal via een interieurarchitect of een hovenier. Bezuinigt de horeca in crisistijd niet op dit soort producten? vraag ik aan general manager Dens van Laarhoven. ,,Er is geen peil op te trekken, de horeca bezuinigt momenteel overal op. Maar we merken dat in de niche nog genoeg geld zit. De betere horecazaken blijven op zoek naar kwaliteit. Onze op hout gestookte haarden zijn leverbaar vanaf €1100,-. Dan heb je wel een uitermate duurzaam product.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten