maandag 8 april 2013

Culinair beursplaatje compleet

Vorig jaar bezocht ik voor het eerst de culinaire beurs Gastronomie in Utrecht. Een pracht van een evenement met een mooi randprogramma. Als beursbeest kom ik in 2013 nóg meer aan mijn trekken, want er is volop beweging in het circus van culinaire beurzen.

Nieuw in horecabeurzenland is Folie Culinaire die van 7 tot en met 9 oktober in Maastricht plaatsvindt. Het is de opvolger van de befaamde EFFF ofwel de European Fine Food Fair die in januari 2012 en januari 2013 verstek liet gaan, maar nu opnieuw van start gaat.
Over een maand, op 13 mei om precies te zijn, is hotel Arena in Amsterdam het toneel van het evenement Discover Culinair. Deze nieuwelingen maken het culinaire beursplaatje compleet. Zij voegen zich bij o.a. Gastronomie (11-12 november in Utrecht) en EvenTTCulinair (10-12 februari 2014 in Assen).

Foto: Ton van Vliet
Discover Culinair is geen echte beurs, meer een evenement, benadrukt Stefaan de Letter. Kleinschalig en terug naar de oorsprong, dat is het uitgangspunt. Volgens de organisator draait het op maandag 13 mei om ‘beleven, ervaren, ontdekken en inspireren’ en staat het uitwisselen van culinaire kennis en filosofie centraal. Mooie woorden, maar hij legt uit wat hij bedoelt. ,,Het doel is maximaal 40 leveranciers. Van elk segment maximaal twee bedrijven die samenwerken om bijvoorbeeld gezamenlijk hapjes te presenteren. Zo inspireer je horecaondernemers om producten op een andere manier in hun bedrijfsvoering te implementeren.’’

Bekende bedrijven die hun producten presenteren zijn o.a. het Vlaamsch Broodhuys, Yama Products, Carl Siegert Brood, Wijngaard Kaas, Wüsthoff, Jan Veerman Vis, Ganda Ham, het Koksgilde en Nestlé. Volgens Stefaan de Letter zijn de deelnemers stuk voor stuk enthousiast over de opzet van het evenement, dat zich richt op het middensegment van de horeca.

Foto: Ton van Vliet
Op een kookeiland demonstreren vier chefs hun talenten en geven vakmensen een workshop. Zo zal Gert Jan Kiers van Slagerij Fontijn uit Amsterdam een half varken uitbenen en versnijden. Hij laat zien dat je ook de incourante delen kunt gebruiken. Bert Buschbach, de chef van het Amsterdamse restaurant De Compagnie, bereidt met dat vlees weer een gerecht.

De jonge organisator (33) verwacht minimaal 350 bezoekers, die zich vooraf moeten registreren. Zijn achtergrond? Stefaan is begonnen als zelfstandig werkend kok bij diverse restaurants en hotels in de hoofdstad en deed vervolgens de opleiding Hotel & Hospitality Management in Amsterdam. Tijdens de studie begon hij al met het organiseren van beurzen en evenementen, waarbij uiteraard zijn voorkeur naar de horeca uitgaat. Discover Culinair is z’n jongste onderneming.

Gastronomische gekte 

 

Foto: EFFF
Het duurt nog even voordat Folie Culinaire op 7 oktober van start gaat, maar het beursteam van het MECC Maastricht is samen met het vakmagazine Culinaire Saisonnier al volop bezig met de organisatie. The good old EFFF wordt nieuw leven in geblazen met de orginele naam Folie Culinaire dat ‘gastronomische gekte’ betekent. Ook nu weer is de culinaire beurs parallel aan de horecavakbeurs BBB die compleet vernieuwd is met diverse activiteiten op de beursvloer. De stad Maastricht heeft zich aangesloten bij beide initiatieven, waardoor er na de beurs van alles in de stad te doen is, zoals restaurantacties, proeverijen, kortingen op hotelkamers en gratis shuttlevervoer van het MECC naar het centrum.

Wat is er anders aan dit beproefde concept?
Beursmanager Erik Stroink licht toe. ,,Met Folie Culinaire willen we feitelijk voortborduren op het succes van met name de eerste edities van de European Fine Food Fair. De eerste was in 1993. We denken met heimwee terug aan die begintijd. Er is budget vrij gemaakt om internationale topchefs en patissiers aan te trekken die hun vakmanschap etaleren in de grote Saisonnier-keuken. En we keren terug naar de Expo Foyer. Een intieme, besloten ambiance met een beperkte standruimte. We mikken dan ook op exclusieve leveranciers uit binnen- en buitenland. Grote namen, maar ook zal er bijvoorbeeld een truffelboertje uit Italië acte de présence geven. Uiteraard is het Koksgilde van de partij. En we willen ook weer EuroToques en het Gilde van Sommeliers uitnodigen.’’


Foto: EFFF
En hoe zit het met de wedstrijden?
Erik Stroink: ,,We zijn druk bezig met de programmering. In ieder geval zal er weer gestreden worden om het Glazen Kalf, een kookwedstrijd waarbij kalfsvlees een essentieel onderdeel vormt, georganiseerd door de Van Drie Groep. Verder wordt de Maastrichter Star uitgereikt. Dit is een wisselbeker voor de exposant met het interessantste product en/of productpresentatie.’’

En voor het eerst op een ander tijdstip van het jaar. Hoe zit dat? ,,De BBB was sinds jaar en dag in de derde week van januari. Die traditie wordt nu voor het eerst sinds 1954 verbroken. De BBB en dus ook de Folie Culinaire verhuizen naar oktober. We merken dat met name leveranciers het prettig vinden om niet kort na onze partnerbeurs Horecava weer een beurs te moeten draaien. Twee grote beurzen in één maand is te veel. Voortaan hebben ze dus gespreid over het jaar twee keer een kwalitatief contactmoment met de horeca.’’

Foto: Ton van Vliet
Folie Culinaire richt zich net als voorheen op de top van de professionele gastronomie: chefs, restaurateurs, cuisiniers, traiteurs, maîtres d’hotels, patissiers en sommeliers. Folie Culinaire krijgt dan ook een besloten karakter en dat betekent dat het alleen te bezoeken is op uitnodiging. Kortom, goede oude wijn opnieuw uitgeschonken. Te gek!


Voor een compleet beursoverzicht, ga naar de pagina 'Beurzen en evenementen' bovenin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten