maandag 4 maart 2013

Vuil erin, schoon eruit

Barbecueroosters schoonmaken, wat heb ik daar een hekel aan. En dan doe ik dat maar één of twee keer per jaar. Nee, dan het keukenpersoneel in de horeca: dagelijks schrobben op aangebrande of moddervette bakplaten. De oplossing? Ouderwets weken, maar wél met de juiste zeep!

Spectank, zo heet de nieuwe schoonmaakunit voor de grootkeuken. Een geïsoleerde roestvrijstalen tank wordt gevuld met water van 85ºC. Aan dit water wordt een speciale zeep toegevoegd die een maand lang werkzaam is. Het schoonmaaksysteem reinigt alles dat in de vaatwasser of met de hand niet schoon te krijgen is. De zeep is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar en is door TNO getest.

De Spectank is een verrijdbare unit.
Uit Zuid-Afrika komt de Spectank, en wordt sinds medio 2012 naar Nederland geïmporteerd door Nils de Wijze. De man uit Bathmen is erg enthousiast over zijn product, en volgens hem zijn de gebruikers dat ook. Hotels- en instellingskeukens, bakkerijen en slagerijen, cateraars, de visverwerkende industrie en poeliers.

Circa 30 bedrijven profiteren inmiddels van het in principe eenvoudige procedé: spullen weken 2 à 12 uur lang in de combinatie heet water en zeep. De spoelkeuken is de beste plek voor de Spectank. Na reiniging kunnen de attributen eventueel met schoon water nagespoeld worden of nog eventjes de vaatwasser in.

Nils de Wijze: ,,De voordelen voor de gebruiker zijn duidelijk. Het arbeidsintensieve schrobben op pannen, aangebrande barbecueroosters, frituurmandjes, bakplaten, fornuisringen en afzuigkaproosters met een toch niet 100 procent schoon resultaat, behoort tot het verleden. Medewerkers kunnen hun tijd nu anders besteden.  Nog gemakkelijker is om de spullen ’s nachts in de Spectank te laten weken. De Spectank verbetert de hygiëne en de veiligheid in de keuken in verband met de vermindering van brandgevaar. De spullen komen immers schoon uit de tank. Deze werkwijze verlengt bovendien de levensduur van keukenmaterialen.’’

Zoals altijd ben ik benieuwd naar de prijs. Maar deze schoonmaakunit blijkt niet te koop te zijn. De Wijze verhuurt de tank alleen en werkt met een service-abonnement. Hij legt uit waarom.  ,,De zeep moet elke maand ververst worden. Wij laten de tank leeglopen, maken hem schoon en voegen nieuwe zeep toe. In de kleine gaat 10 kilo zeep, in de grote 18 kilo. Als we de Spectank verkopen, dan weten we dat gebruikers het op een gegeven moment niet meer zo nauw nemen met het verversen en besparen op de zeep. Doen ze er twee maanden mee in plaats van een maand. Dat werkt gewoon niet goed, en wij worden er dan op aan gesproken.’’

Huur van de kleine tank (160 liter) bedraagt €165,-, de grote (280 liter) €245,- per maand. Deze bedragen zijn inclusief de maandelijks schoonmaak en het verversen van de zeep. Het energieverbruik is minimaal: respectievelijk €0,65 en €0,90 per dag. De tank een week op proef? Kost €35,-. Een keuken vanaf twee à drie koks bespaart minimaal €500,- per maand, aldus Nils de Wijze.

De Spectank leverde de importeur een nominatie op voor de Horecava Innovation Award 2013 in de categorie Equipment & Services.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten