maandag 18 maart 2013

Swingende gerechten met jazz, blues en bier

De Beer Barrel Polka en de Beer Drinking Woman zorgen voor de swing in de keuken en het restaurant. Dat beweert Han Hidalgo, muziekliefhebber, bierdrinker, lekkerbek én schrijver van het boek The Taste of Bier, Jazz & Blues. Eten, drinken en muziek, dé combinatie van genot. Ik laat me meevoeren.

Maar liefst 32 songs met ‘bier’ in de titel zijn uitgekozen om begeleid te worden door een gerecht. Voorgerechten, hoofdgerechten en desserts vormen samen een muzikaal menu. Kortom, een compleet bierkookboek waar muziek in zit.

Whisky, rum, gin, wijn en likeur zijn voor veel jazz- en bluesmusici dankbare inspiratiebronnen. Dit geldt ook voor bier, gelet op nummers als ‘Blues and Beer' van Griff of  'Gimme a Pigfoot and a Bottle of Beer' gezongen door Diana Ross. Deze en andere titels stimuleerden Han Hidalgo om recepten samen te stellen met bieren uit het assortiment van Belgische-, Duitse en Nederlandse brouwerijen. Het resultaat: The Taste of Bier, Jazz & Blues.
Brownies met dadels en amandelen, vergezeld van Rochefort 8

Naast een beschrijving van de titel en de belangrijkste uitvoerende musici, volgt een gerecht met een begeleidend bier. Variërend van lichte soorten als pils, Weissbier en amber tot zwaardere soorten als gerstewijn (barley wine, het zwaarste biertype dat er is, vanaf 10% alcohol). In een beperkt aantal gerechten is een kleine hoeveelheid bier verwerkt om de smaak te accentueren of te verrijken. ,,Bier mag echter nooit de ruggengraat vormen, maar mag er wel een subtiele toets aan geven’’, aldus Han Hidalgo.Enkele voorbeelden. Uit het nummer 'The Black Beer' ontstonden brownies met dadels en amandelen. Ze gaan vergezeld van een smakelijk glas Rochefort 8. Een gekoeld proefglaasje (10 of 15 cl) of een mooi vol kelkglas.

Tacos met runderspiesjes en Schneider Aventinus Doppelbock
De song 'Boudin and Beer’ is gekoppeld aan gebakken bloedworst met appel en rozijntjes en verkeert in goed gezelschap van de Westmalle Trappist Dubbel. De sfeer van de vrolijke ‘barrelhouse parties’ wordt verlevendigd in het bluesnummer ‘Cold Tacos and Warm Beer’. Het begeleidt het gerecht tacos met runderspiesjes en komt in combinatie met de Schneider Aventinus Doppelbock nog beter tot zijn recht.

Han Hidalgo: ,,Met de bijbehorende jazz- en bluesmuziek op de achtergrond, zal het voor de gasten een extra smakelijke beleving in het eetcafé of restaurant zijn. En als je de speciaalbieren in mooie wijnglazen serveert, is het plaatje compleet.’’
 
Diverse horecabedrijven gaan al met de recepturen aan de slag. Café De Beyerd in Breda serveert hapjes uit de publicatie tijdens het jaarlijkse jazzfestival van 9 tot en met 12 mei. Dat doet brouwerij-restaurant Emelisse in Kamperland op zondag 26 mei en café De Paas in Den Haag op zondag 2 juni.

Het boek telt 96 pagina’s en ziet er goed uit. De artistieke foto’s zijn gemaakt door de bekende foodfotograaf Joris Luyten uit Antwerpen. Voor de muziekliefhebbers: informatie over en foto’s van de musici zijn eveneens afgebeeld. Voor de koks: uiteraard de recepturen. Prijs: €15,90 exclusief verzendkosten, te bestellen bij biermagazine.nl. Voor nóg meer bierrecepten en nóg meer informatie: biercuisine.nl of jazzcookin.net.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten