maandag 11 maart 2013

Het Nieuwe Eten: verantwoord en lekker

Ik ben er hélemaal voor: lekkerder, beter en gezonder eten. NieuwVers zet zich sinds 2012 hier voor in. De organisatie noemt zich ‘de Nederlandse beweging voor het Nieuwe Eten’. Duurzaam, smaakvol en gezond.

NieuwVers, een initiatief van Urgenda en Foodlog, verbindt producenten die voorop lopen met consumenten die het anders willen. Alleen als deze twee elkaar gemakkelijk weten te vinden, kunnen er echt dingen veranderen, zo is de overtuiging van de initiatiefnemers.

De horeca kon op Horecava 2013 kennismaken met het ‘revolutionaire eten’. In de wereld PUUR werd vanuit de Foodtruck het duurzame voedsel gepresenteerd aan beursbezoekers. Chef-kok Berdien Siere van Siere Cateraars serveerde onder meer Pure Graze rundvlees van 100% grasgevoerde koeien; natuurdesembrood Pain de Mer van Zeeuwse tarwe en Oosterscheldewater; en de Dutch Weed Burger, een hamburger gemaakt met algen en zeewier.

De Foodtruck is het uithangbord van de organisatie

Elke dag waren er kookdemonstraties. Zo bakte chef-kok Jack van Messel Uruguayaans rund vlees ‘Lento Melo’. Lento Melo gelooft in de kracht van langzaam, waarbij dierenwelzijn milieu en gezondheid belangrijke aspecten zijn.

Chef-kok Marco Westmaas van restaurant Elzenduin Beach ging aan de slag met het lupinevarken. Lupinevarkens worden gevoerd met het eiwitrijke gras lupine. Het vlees is iets sappiger en zoeter dan dat van varkens die gevoerd zijn met geïmporteerde soja. De mest van het lupinevarken gaat als voeding terug naar de akkers waarop de lupine groeit.

,,De belangstelling van het beurspubliek was goed’’, zegt Dorine Ruter namens NieuwVers. ,,We merken dat er steeds meer horecabedrijven zijn die willen verduurzamen om zich daarmee te kunnen onderscheiden. Wij brengen hen op het spoor van de juiste producten.’’

De NieuwVers-producenten staan uitgebreid beschreven op de site. Een groot aantal levert al aan de horeca. Ze gaan allemaal duurzaam en/of  maatschappelijk verantwoord te werk, al dan niet met een biologisch keurmerk.

De Gulpener Bierbrouwerij bijvoorbeeld gebruikt enkel door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen voor haar bieren. De gerst, tarwe, rogge en spelt worden samen met tientallen boeren milieuvriendelijk geteeld. De brouwerij heeft zelfs eigen hopvelden in Zuid-Limburg. De oogst van de hop geschiedt door de eigen medewerkers en vrienden van de brouwerij. Een ware happening waar jaarlijks duizenden bezoekers getuige van zijn.

NieuwVers organiseert ook regelmatig verkiezingen onder leiding van een vakjury. De finale van de Beste Kaas van Nederland vond plaats op de Horecava. Winnaar is de Remeker Puur. Deze wordt gemaakt van melk van Jersey koeien op boerderij De Groote Voort in het Gelderse Lunteren. Zonder conserveringsmiddelen en kort gepekeld in ongeraffineerd zeezout. Het resultaat is een smeuïge structuur, met een natuurlijke kaaskorst. Bij andere verkiezingen kwam Hall’s Desem Volkoren als Beste Brood van Nederland uit de bus, en de Dalinco van appelteler Harrie van den Elzen als de Beste Appel. 

Kaasproeverij op Horecava
De Foodtruck is het uithangbord van de organisatie. Dit jaar trekt zij regelmatig het land in om aandacht te vragen voor ‘het nieuwe eten’ in winkels en op pleinen. Op 23 en 24 januari was de Foodtruck present op de BioVak in Zwolle, de jaarlijkse vakbeurs voor duurzame landbouw en voedsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten