maandag 4 februari 2013

Zeg het met broodbloemen


Dat vind ik nou mooi: een tafel vol bloemen. Broodbloemen in dit geval, gebakken in terra cotta potjes. Bloempie is de naam! Culinaire brood amuses met een hartige vulling, geteeld in Elleke’s Keuken. Leuk en lekker bij high tea of lunch.

Elleke Palmen ontwikkelde twee jaar geleden kroketten met verschillende hartige vullingen. Ze gingen grif van de hand tijdens het culinaire festival Rollende Keukens in Amsterdam, dat altijd in mei plaatsvindt. Halverwege de zaterdag waren de kroketten echter al op. ,,Omdat ik frituren eigenlijk maar niks vind, bedacht ik later een ander jasje voor die lekkere ragouts. Na een periode van veel experimenteren is Bloempie ontstaan’’, aldus de Amsterdamse, afkomstig uit de foodsector.


Elleke presenteert Bloempie als de nieuwe borrelhap, maar de brood amuse is zeker ook geschikt bij high teas, lunches, brunches en banqueting. De bloemvormige hapjes zijn leverbaar in klein en groot met vijf verschillende vullingen: ragout van paddestoelen en peterselie; gegrilde paprika, ricotta, ansjovis en basilicum; lamsvlees met room en escargotkruiden; zoute vis met knoflook, tomaat en selderie; Provolone kaasfondue met bieslook.

De bereiding is ambachtelijk, met uitsluitend duurzame ingrediënten. De brood amuses worden diepgevroren aangeleverd, en hoeven na ontdooien slechts drie à vier minuten verwarmd te worden in een voorverwarmde oven. Ontwikkelde Elleke de Bloempie’s zelf, de productie laat zij nu over aan een ambachtelijke bakker.


Het orginele broodproduct leverde haar een nominatie op voor de Horecava Innovation Award 2013, in de categorie Food and Beverage. Uit het juryrapport: ,,Bloempie is een creatieve combinatie van brood en smaakmaker. Mooi gevuld, leuk product. Kun je als ondernemer een goede prijs voor vragen. De smaak is prima, de vullingen zijn afwisselend.’’


Vier dagen lang stond Bloempie in de picture in de wereld INNOVEER ! op de Horecava. Resultaat daarvan: Elleke is nu in gesprek met verschillende groothandels en andere afzetkanalen om haar product in de catering en horeca te introduceren. Ook richt ze zich op traiteurs en delicatessenzaken.


Wie een Bloempie wil proeven: elke zaterdag is Elleke’s Keuken te vinden op de Zuidermarkt in Amsterdam, en elke eerste zondag van de maand op de Sunday Market op het Westergasterrein. Eens in de maand op Pure Markt in Park Frankendael en in het Amstelpark. Dus voorlopig alleen nog in Amsterdam!  Cateraars in den lande, bestel een boeketje. Gewoon even proeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten