maandag 14 januari 2013

Picknick onder warme wolk

Snel een bijzonder, tijdelijk terras of een picknickgelegenheid voor uw gasten creëren? Kies dan voor ‘het dak dat opgaat in rook’. Ik zag dit mobiele picknickpaviljoen vorige week op de Horecava in Amsterdam RAI. Leuk en opvallend!

Het ‘paviljoen’ met de tot de verbeelding sprekende titel bestaat uit twee enorme picknicktafels, een zwevend dak en een houtkachel. Het dak van kunststoffolie wordt opgeblazen en opgetild met hete lucht die vrijkomt bij het verbranden van hout in de kachel. Het werkt echt, al mocht de kachel om veiligheidsredenen op de Horecava niet branden. De luchtzak werd in dit geval door een ventilator opgeblazen.


Het dak hangt als een wolk boven twee lange houten picknicktafels, met plaats voor 40 mensen. Het resultaat: een overdekt terras van zes bij negen meter. Ziet het er overdag al prachtig uit, in het donker komt het helemaal tot z’n recht, want de luchtzak is van binnen verlicht. Wie het koud heeft, warmt zich aan de houtkachel, waarop ook warme chocolademelk, soep, gepofte aardappels en kastanjes gemaakt kunnen worden. Tot en met windkracht 6 kan het geheel gemakkelijk aan, en is de veiligheid gegarandeerd.

Idee en uitvoering van de terrasoverkapping is van Overtreders W, een klein en flexibel ruimtelijk ontwerpbureau, in 2006 opgericht door Reinder Bakker en Hester van Dijk. Beiden zijn afgestudeerd aan The Design Academy in Eindhoven. De naam ‘Overtreders W’ hebben  Hester en Reinder gehaald uit een boek van Winnie de Poeh. ,,We ontwerpen alles dat groter is dan een tafel en kleiner dan een gebouw’’, vertelt Hester op de Horecava. En wat is de reactie van de beursbezoekers op ‘het dak dat opgaat in rook’? ,,Echt bijzonder, leuk, verrassend, zo creëer je beleving voor je gasten.’’

Reinder en Hester ontwikkelden de stellage in 2010 voor kunstfestival Allerzielen.nu, dat op drie locaties in Brabant werd gehouden: in Roosendaal, Biezenmortel en Breda. ,,Het leverde ons een nominatie voor de Dutch Design Award 2012 op. We verhuren het nu regelmatig aan kleinere festivals, zoals het Amsterdam Light Festival of aan een beurs van de Modefabriek, ook in Amsterdam RAI. Een dj draaide onder het dak, en er werden cocktails uitgedeeld aan de beursbezoekers.’’De huurprijs is €1250,- per weekend, inclusief opbouw en afbouw. Voor langere periodes wordt een offerte op maat samengesteld.


 

 De projecten van Overtreders W zijn allemaal juweeltjes van design. Eén licht ik er hier nog uit: de Noorderparkbar, gebouwd in 2012. Het is de culturele huiskamer van Amsterdam-Noord. Alle bouwmaterialen werden tweedehands gekocht op Marktplaats, toch ziet het paviljoen er nieuw uit. Dit project was genomineerd voor vier designprijzen.

Noorderparkbar in Amsterdam-Noord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten