maandag 21 januari 2013

Koffie is liefde

Juan, een barista uit Sevilla zet mijn cappuccino in een mooie bar, met een karakteristieke tegeltjeswand en oude foto’s van het stierenvechten en het dagelijkse leven in Andalusië. En de koffie, die smaakt uitstekend! Waar? Bij Catunambú op de Horecava.

Eerlijk gezegd, ik had nog niet van dit Spaanse koffiemerk gehoord. Niet zo gek, het is pas sinds kort in de Nederlandse horeca verkrijgbaar. Januari 2012 stond Catunambú voor het eerst op de Horecava met een klein standje. Distributeurs zoeken, was de insteek. En dat is gelukt, vertelt Ewoud Chaudron, die de koffiedistributie in de Randstad onder z’n hoede heeft. ,,Bijna heel Nederland is inmiddels gedekt.’’

Ongeveer 30 horecazaken schenken het momenteel. En daar zitten mooie bedrijven bij. Om er een paar te noemen: grandcafé Het Postkantoor in Hoogeveen, De Biechtstoel in Groningen, De Oude Veiling in Zwaag, De Gouden Reael in Amsterdam en El Faro Andaluz, een Spaans specialiteitenrestaurant in Rotterdam. Het motto waarmee Chaudron en de zijnen de nieuweling op de Nederlandse koffiemarkt aan de man brengen: ‘Catunambú is liefde…iedere kop opnieuw’.

,,Belangrijk is dat de ondernemer het verhaal van kwaliteit snapt’’, licht Chaudron toe. ,,Want dat vinden we heel belangrijk. Als horecamensen de koffie eenmaal geproefd hebben, zijn ze verbaasd dat er zulke goede koffie uit Spanje komt. Dat verwachten ze niet. In ieder geval kan de horeca zich onderscheiden met een nieuw koffiemerk, afkomstig uit Andalusië in het Spaanse zuiden, dat al meer dan honderd jaar oud is.’’

In 1897 blies Juan Ferrer dit merk leven in met één doel voor ogen: de beste koffie van heel Andalusië leveren. In die tijd haalde de oprichter de koffiebonen uit Zuid-Amerika. Daar  kwam hij op de naam Catunambú, een indianenstam. Al decennia lang bepalen de vele Catunambú koffiebars het straatbeeld in Sevilla. Van de 3000 cafés in de stad, schenkt ongeveer 60 procent el cafè de Andalusía (volgens cijfers van het tijdschrift CoffeePro). Het merk slaat nu zijn vleugels uit in de rest van Europa, te beginnen in Nederland.


Het totaalassortiment omvat de koffie, het servies, de koffiemolen, de (piston)machines, het promotiemateriaal et cetera. Catunambú voorziet ook in de trainingen van het personeel en zorgt voor het onderhoud van de machines. De koffie zelf is een blend van single origins uit landen als Jamaica, Costa Rica, Kenia en Columbia. Voor delicatessenwinkels, kapsalons of modezaken – waar koffie een serviceproduct is – zijn er kleine machines die met koffiecapsules werken.

Wie weet heb ik Catunambú-koffie gedronken toen ik in 2008 een dag of vijf ronddwaalde in Sevilla. Die prachtige stad met z’n kathedraal Santa Maria de la Sede, de bij alle toeristen bekende klokkentoren Giralda, het wonderschone paleis Réal Alcázar of de smalle straatjes in de oude wijk Barrio de Santa Cruz.

Barrio de Santa Cruz (foto Ton van Vliet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten