Chummee is winnaar in de categorie Concepts & Co-Creation, en is tevens de overall winnaar van de innovatiewedstrijd van de Horecava. Dit is bekend gemaakt tijdens de officiële opening van de beurs op 7 januari in Amsterdam RAI.
![]() |
Helen Maltha met de overwinningstrofeeën. Foto: Ton van Vliet |
Prachtige complimenten, maar waar hebben we het nu eigenlijk over? En wie zitten hierachter?
Chummee is een gemakkelijke en leuke manier om vrienden op afstand te trakteren in een horecazaak. De online dienst maakt gebruik van de smartphone van de ontvanger. Om zijn cappuccino, muffin, broodje bal, bubble tea of high tea op te halen hoeft de consument geen voucher te printen of bon mee te brengen, want de ‘tegoedbon’ zit in zijn telefoon. Cadeau gekregen van een vriend of vriendin. Bij aankomst in de horecazaak toont de gast het Chummee-berichtje op z’n smartphone. Op de pick-link vult de ober een pincode in, zodat het ophalen van de lekkernij geregistreerd staat. Voor de horecaondernemer is Chummee een marketingtool, die hem de kans geeft om de bezoeker tot vaste gast te maken.
Begin 2012 ging het concept van start. Het idee komt uit de koker van Helen Maltha (31) en Kirsten Martens (32). Helen is tandarts; al haar vrije uren steekt zij in Chummee. Kirsten is jurist en is er volledig mee bezig. Zij vertelt hoe het werkt: ,,Chummee werkt op no cure-no pay basis. Eind van de maand betalen we de opgehaalde consumpties uit aan de horeca, minus een kleine commissie voor ons. De horeca hoeft zich zelf bij ons niet in de uitverkoop te zetten. We zorgen ervoor dat men op ieder opgehaald product altijd winst maakt, want we hanteren de prijs die op de menukaart staat. Dus een korting is niet van toepassing, de omzet is dus bijna 100 procent.’’
Horecazaken in zes grote steden doen mee. Maar de dames gaan begin 2013 in zee met een koffieketen en dan zitten ze in één klap verspreid over heel Nederland. Welke partij? Dat houden ze nog even voor zich, moet een verrassing blijven.
Hoe zijn de ervaringen? Kirsten: ,,Sommige ondernemers zijn eerst wat huiverig voor het internet. Maar dat is absoluut niet nodig. Het is een simpel systeem via de smartphone. Degenen die er al even mee werken, zijn enthousiast. Ze hebben er geen extra werk mee, hoeven geen papieren vouchers te innen en te administreren.’’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten