maandag 19 november 2012

Het gaat snel met de Slakkenkroket

Geproefd op de beurs Gastronomie12: de Slakkenkroket. Een Hollandse snack met een culinair Portugees tintje. Echt lekker. 


De Slakkenkroket ofwel Hot Escargot ging vorige week grif van de hand op Gastronomie12 in de Jaarbeurs in Utrecht. Eén op de drie bezoekers wilde deze nieuwe snack wel eens proeven. ,,De eerste dag frituurden we er ruim 800, terwijl er 2400 bezoekers zijn geweest. De tweede dag gingen er ook 800 stuks door, al ken ik het bezoekersaantal niet’’, vertelt een enthousiaste Aad Mostert. ,,Prachtig. Dé hit van de beurs, werd er al geroepen.’’

Aad en Esther Mostert telen de slakken zelf in Maiorca. Nee, niet op dat toeristeneiland, maar in de buurt van de plaats Coimbra in het noordwesten van Portugal. In 2005 neemt het jonge ondernemende stel een bestaande kwekerij over. De slakken worden volop geserveerd in Portugese restaurants. Verse slakken naar Nederland exporteren lukt echter niet. De animo van de consument voor het weekdiertje in Nederland is veel minder groot. En koks vinden het teveel werk om levende slakken schoon te maken, aldus de kweker.


,,In Nederland worden veel kroketten gegeten, in Zuid-Europa veel slakken. Zo zijn we in 2011 op het idee van de Slakkenkroket gekomen.’’ De ontwikkelingen gaan vervolgens niet met een slakkengang. In samenwerking met een bevriende kok, David Schutte, en kroketspecialist Piet Laan  komt de kroket met de nieuwe smaak tot stand.

In februari 2012 gaat de promotie van start. De media worden benaderd en Esther en Aad bezoeken alle restaurants die slakken op de kaart hebben staan, om hun product te laten proeven. Gerenommeerde chefs blijken er enthousiast over. Contacten met de groothandel worden gelegd en vervolgens begint de productie bij Exellent Food in Heerhugowaard.

Vanaf 1 december 2012 is de hartige lekkernij leverbaar via de horecagroothandel. Er zijn twee formaten: van 30 gram, deze bevat 12% vlees ofwel anderhalve slak. Want een slak is heel veel vocht en een klein beetje vlees. Die van 80 gram bevat 20% vlees.
Wie de Hot Escargot wil proeven, kan op de komende Horecava terecht. In het voorjaar van 2013 komt de slakkenbitterbal op de markt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten