maandag 5 november 2012

Bier met de geur en smaak van koffie

Twee Belgische broers. De een heeft een bierbrouwerij, de ander een koffiebranderij. Zet ze bij elkaar. En wat krijg je? Koffiebier. Voor kroeg en koffiebar!

Broeder Jacob Double Espresso. Zo heet het eerste Belgische bier dat met echte koffie wordt gebrouwen. Het is 7,7 graden sterk, zoals de Belgen zo mooi zeggen. Het idee komt van Johan Claes, eigenaar van bierbrouwerij Broeder Jacob in Wezemaal. De brouwer is als telg van een koffiefamilie echter grootgebracht tussen de koffiebonen. ,,Ik wilde een uniek bier brouwen, waarin ik graag het heden en verleden samenbracht, zowel op product- als op familieniveau’’, licht hij toe.

Samen met zijn broer Wim en neef Pieter Claes van koffiebranderij Java ging Johan op zoek naar de geschikte koffie. ,,Uiteindelijk hebben wij gekozen voor koffiebonen uit de La Pila Estate in Guatemala. Het is een single estate coffee met de hoogste kwaliteit. De koffie is afkomstig van 1.500 meter hoogte, waar de struiken groeien op een rijke vulkanische bodem. De koffie wordt op zijn Turks gezet en daarna tijdens het brouwproces toegevoegd.’’

Hoe reageren de bierdrinkers op dit speciaalbier? Johan Claes: ,,De reacties zijn zeer positief, omdat het bier bier blijft, goede harmonie en drinkbaarheid heeft en toch onderscheidend is van andere bieren. Zowel de geur als de smaak van koffie zijn duidelijk in het bier aanwezig.’’

De donkerbruine drank wordt gebotteld in flessen van 75 cl. Begin volgend jaar zullen er ook vaatjes van 20 liter en flessen van 33 cl op de markt komen voor de horeca en de gespecialiseerde bierhandel. En natuurlijk wordt het geschonken in het café van die andere broer: herberg In de Ster bij Boeres van Dirk Claes, ook in het dorp Wezemaal.

In Nederland zal het bier geleverd worden door Multi Bier in Asten. De Double Espresso is een prachtig degustatiebier voor na de maaltijd, vindt Pieter Beuzenberg van de firma. ,,Het smaakt ook goed bij desserts als tiramisu of chocolade.’’ Zijn tip: serveer dit bier in mooie glazen.

Helemaal nieuw is het koffiebier niet. In Amerika zijn er al tientallen op de markt. Meestal gaat het om koffie-extracten die aan het bier toegevoegd worden, waardoor een typische koffiesmaak ontstaat. Maar in Broeder Jacob Double Espresso zit dus échte koffie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten